Van hozzáférése? | lépjen be
Váltás az akadálymentes honlapra 2024. április 21. | Ma Konrád és Zelmira napja van.

Kisszállás

Kisszállás Magyarország déli részén, a Duna-Tisza közén fekszik, a bácskai feketeföldek és a kiskunsági homok választóvonalán. Megközelíthető az 55.sz. főútról bekötőúton. A község területe 9206 ha 4256 négyzetméter kiterjedésű ebből a község területe 485 ha. A település határában már az őskorban is laktak. A honfoglalás idején is több falu keletkezett a környéken. Kisszállás kun településként jött létre, amely a középkorban Halasszékhez tartozott. A hódoltság korában elnéptelenedett és pusztaként használták területét a birtokosok. A mai községről az első térképek a XVIII. század végén készültek. Az Orczy-család idején is állt már itt magtár, néhány gazdasági épület és lakóház. Igazi arculatát és irányító szerepét azonban csak az új tulajdonos, Mayer János bécsi bankár ideje alatt, az 1850-es nagy építkezés után nyerte el. 1871-ben szervezték községgé.

A település jelentős őspark felülettel rendelkezik melyek csodálatos látványt nyújtanak az év valamennyi időszakában.


Nevezetesebb építmények:

Kastély 

1855-56-ban emelt neoklasszicista stílusú egyemeletes alápincézett, palatetős téglaépület. Hosszúsága 50 m, szélessége 20 m. 1909-től modernizálták, felújították. Központi gőzfűtéssel látták el, a belső falakat textiltapétákkal vonták be, parkettáztak, mintás műkövekkel rakták le auláját, alsó folyosóját. Elöl is, hátul is hatalmas angolpark vette körül. Tulajdonosa Boncompagni Ludovisi Arduina hercegné és San Martinod i Valperga Henrik gróf, Mayer János unokái voltak.

1948-tól iskola lett egyik része, a másikat tanítók lakásaként használták. Jelentősebb átalakítások történtek benne. 1975-ben a Kiskastély és a Nagykastély közé új diákotthoni szárnyat építettek be.

Ma műemlék jellegű épület. Iskola. A főbejárati ajtaja a fa-borítású lépcsőháza, a bejárati ajtó melletti öntöttvas kandeláberek és a megmaradt két öntöttvas csillárja még az eredeti.

Kis kastély

A Nagykastélytól északra épült 1913-ban. Egyemeletes téglaépület. Az alsó szintet a személyzet a felső szintet a vadászvendégek lakták.

Ma alsószintje az idősek szociális otthona, az emelet a gyermekek diákotthoni része.

Katolikus templom

A kastély építése idején készült egy kis kápolna is , melyet az 1970-es években kibővítettek és modern a hagyományos katolikus templomoktól eltérő kerek formában építettek meg. A stáció képek is egészen új stílusúak. A templom érdekessége még, hogy nincs tornya.

Emlékművek:

Az I. és II. második világháborúban elesett kisszállási katonáknak állítottak egy emlékművet az iskola (Kastély) előterében, rondóján.

A község központi parkjában található a- MAGYAR FORRADALMAK című szobor

Hol vagyok? Kistérség / Kisszállás