Balotaszállás

 

Erdők és mezők falujában 

Balotaszállás község Kiskunhalastól délre 11 km-re található. Vasúton a Kiskunhalas-Kelebia vonalon, közúton az 53-as főútról leágazó bekötőúton érhető el. A táj felszíne hullámos síkság, talaja jórészt futóhomok. A felszín alatt termálvizet, kőolajat, földgázt találtak. Utóbbiak kitermelése jelenleg is folyik, a termálvíz még hasznosításra vár.

A vendégeket nagy erdőségek várják, melyeket leginkább lovaskocsiról vagy lóhátról érdemes megismerni. További program lehetőség még a községben lévő gyűjtemények látogatása. Aki szüretelni akar, ősszel erre is lehetőséget kap, majd megkóstolhatja a tavalyi borokat a présházban. Ha pedig a látogatónak kedve tartja, kipróbálhatja a tanyasi életet, a reggeli tehénfejéstől kezdve az esti etetésig.

   

  

Történelem

Belterület: 100 hektár
Külterület: 10394 hektár
Lakosság: 1578 fő (2011)

 A honfoglalást követően Botond vezér telepedett le népével ezen a tájon, amit az itt talált bizánci fémpénzek, fazekasedények és aranydísztárgyak bizonyítanak. A tatárjárás idején lakatlanná vált területre IV. Béla király félnomád, pogány kunokat telepített a XIII. században. Ekkor kapta a nevét a vidék birtokosáról, Baltha kun kapitányról: Baltha-szállása.

 Később a terület Hunyadi-birtok lett, majd 1566-ban II. Szulejmán csapatai felperzselték a falut,  a népesség elpusztult.

A török uralom alatt és az utána következő évszázadokban az itteni lakosság létalapja a rideg pásztorkodás volt. Ezt őrzik a dűlőnevek is: Füzes, illetve Alsó- és Felsőgöbölyjárás. A puszták a XIX. században váltak jellegzetes tanyás vidékké. A község 1952. január 1-jén alakult meg és vált függetlenné Kiskunhalastól.

 

   

 

Gazdaság 


A község lakosságának megélhetése főleg a mezőgazdasághoz kötődik. A hagyományos növény és állattenyésztés mellett szőlő-gyümölcstermesztés, valamint modern kertészeti kultúrnövények termesztése jellemző. A gazdasági társaságok brojlercsirke előállítással, víziszárnyas törzsbaromfi neveléssel, keltetéssel, utóneveléssel, műanyag- és papírfeldolgozó tevékenységgel, mezőgazdasági, élelmiszeripari, kereskedelmi és szolgáltató tevékenységgel foglalkoznak.

    

 

 

Az 1952-ben megalakult község történetében a vasútvonalnak és az állomásnak meghatározó szerepe volt.

A községben van posta, valamint egy takarékszövetkezet helyi fiókja nyújt pénzügyi szolgáltatásokat.

 

   

 

 

Kultúra 

A kisközség több olyan látványossággal rendelkezik, amely akár egy egész napra kínálhat programot családoknak vagy nagyobb csoportoknak egyaránt.

 

 Tájház

A Balotaszállási Községi Könyvtár és Közösségi Színtér tájházának két helyiségében tekinthető meg a falu régi tárgyaiból összeállított kiállítás. Az idelátogató vendégek az itt dolgozó könyvtáros-népművelő segítségével bepillanthatnak Balotaszállás történetébe.


     

  

Nyitvatartási idő:

Kedd

9.30    órától

16.30  óráig

Szerda

9.30    órától

18.30  óráig

Csütörtök

9.30    órától

18.30  óráig

Péntek

9.30    órától

18.30  óráig

Szombat

9.00  órától

13.00  óráig

 

     Előzetes egyeztetés alapján más időpontokban is kinyitják
 

Cím, elérhetőség: Balotaszállási Községi Könyvtár és Közösségi Színtér, Jámbrik Attiláné 
6412 Balotaszállás, Balassi u. 10.
Tel/fax: 77/442-010, 70/387-8220
E-mail:blanka66@freemail.hu

 

 

Gyuris Károly dísztárgyai

         

 

A faluban élt és dolgozott Gyuris Károly citerakészítő–csuhéfonó, kézműves.

A Polgármesteri Hivatalban tekinthetők meg hagyatékának legszebb darabjai: a kukoricacsuhéból készített bútorok és dísztárgyak.


Cím, elérhetőség: Polgármesteri Hivatal, 6412 Balotaszállás, Ady E. u. 26.
Tel.:
77/542-020, 77/442-098;
E-mail: bszallas@t-online.hu

 

 

Csengő- és kolompgyűjtemény

Víg Lajos hagyatéka a  csengő- és kolompgyűjteménye a régi pásztorélet relikviáit ismerteti meg a látogatókkal. Csak bejelentéssel látogatható magángyűjtemény.

       

Cím, elérhetőség: Fűzfa u. 3.
Tel.:77/442-214

 

 

Tanya Galéria

Szabó Sándor amatőr festő, alkotásait rendszeresen kiállítja a falunapokon. Képei emellett az általa működtetett Merkbau Tanya Galériában tekinthetők meg. A műhelyből, irodából és kiállító teremből álló épületkomplexum a Kiskunhalas táblától 6 km-re, a 65-ös kilométerkő után jobbra lefordulva érhető el, ezt tábla is jelzi.

    

Cím, elérhetőség:

Lakás: Balotaszállás Kossuth u. 18., 77/442-226

Tanya Galéria: Balotaszállás I. ker. 68. 30/468-6204

 

 

Temlom

Az 1996-ban épült római katolikus templomot a történelmi egyházak közösen használják. Az ezredforduló tiszteletére felújított haranglábat a templomkertben állították fel. A község  honfoglalást követő korból származó templomhelyeit, emlékoszloppal jelölték meg a millennium tiszteletére. Így négy emlékoszlopot  állítottak fel  Balotaszállás, Ruzsa, Pusztamérges Öttömös települések közös találkozásánál – a Négyeshatárnál. A kopjafákra faragott címerek emléket állítanak a múltnak és üzennek a jövőnek.

 

A község címerén a balotaszállási honfoglalás kori sírlelet, egy női aranyozott ezüst lószerszám-szíjvég látható. További környékbeli lelet a kiskunhalasi Thorma János Múzeum állandó kiállításán tekinthető meg.

 

 

Rendezvények

Balotaszállás rendszeres közösségi rendezvénye az augusztus 17–20. közötti falunapok. E rendezvénysorozat tradicionális része a Felső-Bácskai Kettes Fogathajtó Verseny, valamint  Népzenei Találkozó.

Októberben szüreti mulatságot szerveznek: délelőtt lovasfogatos szüreti felvonulás, délután pedig szüreti műsor. Ilyenkor lépnek fel a citeracsoportok, valamint a balotaszállási asszonykórus. Este bált rendeznek a művelődési házban.

 

Információ a rendezvényekről:

Balotaszállási Községi Könyvtár és Közösségi Színtér, Jámbrik Attiláné 
6412 Balotaszállás, Balassi u. 10.
Tel.: 77/442-010, 70/387-8220;
E-mail:blanka66@freemail.hu

 


 

Idegenforgalom

Akit érdekel a csendes falusi élet, no meg a múlthoz kötődő kiállítások, feltétlenül el kell látogatnia Balotaszállásra. A településre érkezők a Rádóczi-tanyán vagy a Balota fogadóban találnak szállást, lovaglási, sportolási lehetőséget. Erdészházat tart fenn, és vendég vadászok fogadását is vállalja a Rákóczi Vadásztársaság. Érdekes látnivaló a magántulajdonban lévő, Dietrich-féle szárnyas, nádfedeles pince-présház. Ezt ma a Veltelini Kft. üzemelteti. 

   

 

Veltelini Kft.
Cím, elérhetőség: Kiskunhalas, Széchenyi u. 14.
Tel.: 20/473-0759
E-mail: veltelini@hdsnet.hu

Telephelyük és a pince címe: 6412 Balotaszállás, 4. körzet 1. 

A Dietrich-féle szárnyas, nádfedeles pince-présház, Balotaszállás déli részén, Kiskunhalastól 18 km-re, szőlőtáblák között található. Ha Balotaszállásról az Öttömös felé vezető úton haladunk, akkor a 6. kilométerkőnél, a rádió adótorony mellett jobbra, mintegy 500 m-re található.

 

A borászati üzem közelében fekvő, nádfedeles, vendéglátásra berendezett ún. Nádas pince kiválóan alkalmas borkóstolók tartására, valamint 40 főig hideg-meleg étkezés lebonyolítására. A szőlőben ősszel a vendégsereg is szüretelhet vagy éppen megkóstolhatja a borszőlő fajtákat – akár magáról a tőkéről is.    

 

 

Balota fogadó


Lovaspanzió a benzinkútnál. Étkezés és szállás, valamint lovaglási lehetőség biztosított.

Cím:    6412 Balotaszallas, I.ker.76
Tel./Fax: 0036 77 44 23 23
Mobil: 0036 70 223 41 60
Mobil: 0036 30 308 11 58
E-Mail: balota-fogado@t-online.hu
Internet: www.balota-fogado.emitel.hu

 

 

 

Kék – túra útvonal

Kunfehértó irányából kék túraútvonal halad át Balotaszálláson, festői környezetbe vezetve a túrázás szerelmeseit. Az útvonal Öttömös–Kelebia–Ásotthalom településeken át vezet tovább Szeged felé. Emellett egyéb túrázási lehetőségek is adottak a község határában.

 

 

 

 

 

Rákóczi Vadásztársaság

A 7000 hektáros vadászterület nagy értéke a viszonylag magas, 50 százalék fölötti erdős terület. A nyár-, akác- és fenyőerdőben több mint 20 leshely található. A kevés és szórványosan előforduló gímszarvas és dámvad mellett főleg apróvad és őz vonzza ide a vendégvadászokat. Részükre kísérőt, szállást és ellátást biztosít a társaság.

Elérhetőség: Rádóczi Ferenc elnök, Balotaszállás II. ker. 27. tel.: 30/987-0692

  

Rádóczi-tanya

A tanyai turizmust kedvelőknek ideális udvarház a puszta és az erdő találkozásánál.

 
 

 

 

Civil szervezetek

 

Balotaszállási Citerazenekar

Feladata: a hagyományok átadása a fiataloknak, valamint fellépések szervezése.

Vezetője: Oláhné Ván Zsuzsanna.

Cím, elérhetőség: 6412 Balotaszállás, Ady E. u.

  

Balotaszállási Asszonykórus

Feladata: a hagyományok ápolása, valamint fellépések szervezése.

Vezetője: Balázs-Piri Lászlóné Rézi

Cím, elérhetőség: 6412 Balotaszállás, Petőfi u. 41., 30/562-9029

  

Rákóczi Vadásztársaság

Feladata: a vadászatok koordinálása, a vadállomány gondozása.

    

 

Cím, elérhetőség: Rádóczi Ferenc elnök,

6412 Balotaszállás II. ker. 27. 30/987-0692       

 

Információ helytörténeti és kisközösségi ügyekben: Németh Vendel nyugdíjas polgármester, tel: 77/442-057

 

 


 

Természeti értékek

 

Szürkenyár-génrezervátum

1987-ben telepítették azt a nyárfaerdőt, amely a hazai és a világ más tájairól idehozott nyárfa fajokat reprezentálja. A szakemberek rendszeresen járnak erre a mintaterületre, hogy hajtást, gallyat vigyenek az ország más tenyésztelepeire szaporítóanyagként. A 68 fajta nyárfa felelős gazdája a sárvári Erdészeti Tudományos Intézet.


Információ és szakmai vezetés: Mester János, Balotaszállás, Balassi B. u. 8.,

Tel.: 30/6302-344; bszallas@t-online.hu

  Szálláshelyek

 

Balota fogadó

Lovaspanzió a benzinkútnál. Szolgáltatásaik: félpanziós ellátás, medence, szauna, szolárium, teniszpálya, biliárd, borospince, programszervezés, családi rendezvények, vadászatszervezés, 40 fős konferenciaterem. A szobák 1-2-3 ágyasak, összesen 15 főre.

    

 

Beszélnek magyar és német nyelven.
Elérhetőség, info: Stephan Rohner, 6412 Balotaszállás, I. ker. 76.
Tel.: 77/442-323 
E-mail: balota-fogado@t-online.hu
Internet: http://www.balota-fogado.emitel.hu

 

  

Rádóczi-tanya

Igazi tanyasi magánszálláshely található az egyik balotai udvarházban. Az erdő melletti réten épült tanya több épületből áll. Az istállók és színek mellett, a főépületben néhány vendégszoba is helyet kapott. A turistáknak olyan egyszerű és nagyszerű programokat kínálnak, mint természetjárás, birka- és tehénterelés, állatok etetése és itatása, tehénfejés, malackergetés, udvari talicskaverseny, villanypásztor javítás, természetfotózás, szalonnasütés…  Mindez az Öttömös felé vezető úton, a 7. km után balra fordulva érhető el. Tábla is jelzi. A 2 szobában 6 vendég fér el.

     

 

Elérhetőség és információ: Rádóczi Ferenc és családja, 6412 Balotaszállás, III. ker. 27., tel.: 30/987-0692 

 

 


Balotaszállási információs telefonszámok, elérhetőségek  

Név:

Cím:
6412 Balotaszállás 

Telefon és e-mail:

Polgármesteri Hivatal

Ady E. u. 26.

77/542-020; 77/442-098
bszallas@t-online.hu

Balotaszállási Községi Könyvtár és Közösségi Színtér

Balassi u. 10.

77/442-010

Gyógyszertár

Kossuth  u. 7.

77/442-348

Iskola

Balassi u. 31.

77/442-067

MÁV Magyar Államvasutak

Ady Endre u. 28.

77/442-015

Magyar Posta Zrt.

Balassi u. 19.

tel/fax.: 77/442-209

Orvosi Rendelő

Kossuth u. 7.

77/442-088

Körzeti Egészségügyi Szolgálat

Kossuth u. 7.

77/442-088

Óvoda

Balassi u. 29.

77/442-089

Rendőrség

Balassi u. 17.

77/442-012

Takarékszövetkezet

Fő tér 1.

77/442-063

Rádóczi tanya

III. ker. 27.

30/9870-692

Veltelini Kft., Nádas Pince

IV. körzet 1.

77/442-194,  20/473-0759
veltelini@hdsnet.hu

Balota Fogadó Bt.

II. körzet 76.

77/442-323
balota-fogado@emitelnet.hu

honlap:  http://www.balota-fogado.emitel.hu