Kiskunhalas, a csipke városa

 

     Gondolt már arra, milyen lehet egy kisvárosban az élet? Amikor csupán néhány főutcára zsugorodik össze a nagyvárosi zaj és forgatag, amúgy pedig csend és nyugalom veszi körül az embert?

 

   

 

Kiskunhalas a Duna–Tisza közén, a szerb határhoz közel található harmincezer lakosú város. Intézményi, kereskedelmi és közlekedési csomópont. Halas társadalmi-, kulturális- és sportélete sokszínű. Példamutató partnervárosi kapcsolataiért az Európa Tanácstól Európa-diplomát, zászlót és díszplakettet kapott.

 

A Dél-Alföld egyik legszebb kisvárosáról sok embernek a csipke jut először eszébe. A kézzel varrott, lehelet finomságú alkotások több emberöltő óta készülnek a Csipkeház falai között. A finoman kidolgozott motívumok között szerepelnek virágok, mesealakok, még a koronázási palást is.

Halas felfedezéséhez egy hétvége sem elég.  A trófeakiállításon egy vadászgyűjtemény hazai és afrikai kincseit vehetjük szemügyre. A XIX. században épült szélmalom berendezése eredeti, és még ma is működőképes. A Halas Galériában Munkácsy–díjas helyi festők képeit csodálhatjuk meg.  A városközpontban álló Thorma János Múzeumban  több kiállítás is megtekinthető. Az ásatásokon talált kincsek, a régi Halas emlékei, az éremgyűjtemény és Thorma János festőművész monumentális képei szép összefoglalását adják a helyi történelmi értékeknek. Már tradicionálisak a nyári „Múzeumkerti esték” zenés műsorsorozatai.

 

Sétáljunk egyet a főtéren! A szecessziós városháza előtti zenepavilonban gyakran csendülnek fel vidám dallamok. Ilyenkor jólesik egy kávé vagy egy fagylalt a sétáló utcán. Nézzük meg a református templom falánál a szégyenkövet. Vajon miért és hányan ültek rajta annak idején?

Nevezetes a hangversenyeknek is helyet adó, alsóvárosi katolikus templom és a megyében egyedüliként ma is működő zsinagóga is.

Ha elfáradtunk, menjünk ki a strandra, ahol felnőtt-gyerek egyaránt kikapcsolódhat. Pihenjünk meg a gyógyvizes termálmedencékben. A halasi gyógyvíz talán nem annyira ismert, pedig több betegségre is hatásos ellenszer. A fürdőzéshez kapcsolódó kezelések után sok látogatónál látványos javulás következik be.

 

Igényünkhöz mért szállást találhatunk a hotelekben, motelekben, magánszállásokon, a kempingben vagy a városhoz közeli lovastanyákon.

Ha már lovaglás, akkor meg kell említenünk a nemzetközi lovasversenyeket és egyéb nagyrendezvényeket, amelyeken a halasi huszárbandérium külön látványosságot jelent.  A jó lovas katona borral öblíti le a vacsorát. Tegyünk így mi is, hiszen a híres halasi savanyúmájra halasi bor dukál. Akit pedig a szüret érdekel, szeptember első hétvégéjén itt a helye – akár a főtéri sokadalomban, akár a szőlősorokban, akár pedig a présházi mulatságokban… Mert Kiskunhalason mindenki talál olyan látnivalót, ami neki szól.

 

 

 

 

 

 

 Séta Halason

 

1.  Akár gyalog, akár vonattal, akár autóval érkezik Kiskunhalasra, városi sétához a Csipkeház (Kossuth u. 37/a) a legjobb kiindulópont.

 

 

 

  Ez Halas legnevezetesebb látnivalója, amelynek főbejárata az 53-as út és a Kossuth utca kereszteződésénél található. Ingyenes parkoló autók és buszok részére az épület és a park másik oldalán, a Vasút utcai bejáratnál vehető igénybe. A kapunál a látogatót a Csipkevarró című szobor fogadja, amely Dékáni Árpádot és Markovits Máriát és – az első csipke tervezőjét és megvarróját – ábrázolja (Mózer Ilona, Barth Károly, 1994). Itt célszerű megállni egy fénykép erejéig… A gondozott park szobrai ugyancsak Halas helyi hírességeit mutatják be nekünk. A sétány végén álló Csipkeház a hagyományos, tornácos parasztházak mintájára épült 1935-ben. Ha megtekintették a világhírű kiállítást, a műhelyben pedig azt, hogyan készülnek ezek a mesterművek, akkor a Vasút utcán megyünk tovább. 

  

    

 

 

   

2.  A Csipkeháztól rövid sétával jutunk a Szövetség térre, a százezer kötetes Martonosi Pál Városi Könyvtárhoz, ahol internetezni is lehet. A könyvtár előtti parkban Simon Ferenc Lányka madárral című szobra látható. Néhány eklektikus polgárházat is megcsodálhatnak a téren, amelyek – több tucat hasonlóval együtt – helyi védettséget élveznek.

 

3.  Innen a Dékáni Árpád utcán át a Kossuth utcára érünk, ahol a Búsuló kuruc szobránál (Damkó József 1904) a Halason 1703-ban zajlott kuruc–labanc összecsapásra emlékezhetünk – ahogy a nóta is mondja: „Szabad nekünk, jó katonák, Tisza–Duna közi…”. Ezután balra, az 53-as úton továbbhaladva a Hősök ligete következik Szabó Iván lovas nőt ábrázoló szobrával (1953).

 

   

 

   4.  Ha visszasétálunk a vasútállomás felé, a II. Rákóczi Ferenc Szakközépiskola épületében (Kossuth utca 39.) vadászati trófeagyűjteményttekinthetünk meg tanítási napokon  (tel.: 77/422-433). Az iskola előtt áll II. Rákóczi Ferenc mellszobra, Andreas Papachristos alkotása (1976).  

 

 

  

5.  Néhány háztömbbel az állomás felé az egyik ház tetején találjuk a Csillagászati Obszervatóriumot (Kossuth u. 43.), amelyet jobbra tábla is jelez. Az itt levő távcsövek és a számítógépes animációs programok minden érdeklődőnek feledhetetlen élményt nyújtanak – főleg sötétedés után!  Az intézmény 18 órától van nyitva, illetve csoportok számára más, előre megbeszélt időpontokban is. Telefon: 77/423-355   

 

 

6.  A vasútállomás északi részével szemben található a régi református temető és sírkert. Számos helyi híresség nyugszik itt, emellett több XVIII-XIX. századi síremlékre is lelhetünk itt. A történelmileg fontos műemlék temető egyes részeit a nemzeti panteon részévé nyilvánították. 

      

   

 

 

 

 

7.  Induljunk ismét a városközpont felé! A Kossuth utcán haladva balról érjük el a városi sportcsarnok (volt ÁMK) épületét, amelynek bejáratát az utcafronton álló Boróka Civilház mögött találjuk. Az előcsarnokban egy Munkácsy Mihályt ábrázoló szobor várja a belépőt, amely Páczay Pál alkotása. Az épület sarkánál álló térplasztika a harmonikus városfejlesztésért kapott kitüntetésre, a Hild-díjra (1988) utal. 

 

   

 

 

 

 8. Néhány méter után jobb oldalon a Szilády Áron Református Gimnázium (Kossuth u. 14.) neoreneszánsz épülete látható. 1892-ben épült Kauser József tervei szerint. Érdemes megnézni a szépen felújítottkönyvtárat. Akinek a pedellus megengedi, még az udvari kisharangot is meghúzhatja.

  

 

 

     

  

 

9.  Érdekes kitérőt lehet tenni a gimnáziummal szemközti Árpád utcán. Alig 200 méter séta után a Szentháromság térre érkezünk. Itt áll a Mária-Terézia támogatásával épült, alsóvárosi római katolikus Szent Péter Pál templom. 1770-ben adták át, késő barokk stílusban, majd 1937–1940 között bővítették ki. A templom műemlék.

 

 

 

10. 

 A Szent Imre utcán folytatva sétánkat, a zsinagógához érkezünk (Petőfi utca 1.). A ma is eredeti funkciójában működő műemlék épület 1857-1861 között épült, késő klasszicista stílusban. Csúcsíves ablakain a romantika jegyeit ismerhetjük fel.

 

 

 

 

 

11. A zsinagógától a Köztársaság utcán tovább sétálva a bal oldalon a Szűts József Általános Iskola műemlék épületét találjuk. Komoly állami segítséggel, 1913-ban készült el, Györgyi Dénes tervei alapján. Piros téglás, kéttornyos homlokzata a népies és historizáló stíluselemek, valamint a modern funkcionalitás elveinek egységét mutatja. Mellette található a posta új épülete. Továbbmenve videotékát és pizzériát találunk.

 

 

 

 

12.  Jobbra a Thorma János Múzeum következik (Köztársaság u. 2.). Ide annak is megéri betérni, aki nem kimondottan történész vénájú, hiszen a magnós idegenvezetéssel élvezet lesz megnézni az egyedülálló üveg ivókürtöt, a derest, a szélmalom- és tanyamaketteket, valamint egy kicsit elüldögélni a hűvös udvarban. Egyébként nyáron itt zajlanak a Múzeumkerti esték – neves művészek fellépésével. Aki kerékpárral érkezik, itt biztonságosan leteheti járművét.

 

    

 

  

13.  Ha kilépünk a múzeumból, hatalmas

épülettömb vonja magára tekintetünket. A városháza Halas legjellegzetesebb városképi eleme, műemlék. Itt található a Polgármesteri Hivatal, a színházi előadásokra is alkalmas mozi, a Nevelési Tanácsadó (éppen a volt fogda helyén!), a házasságkötő terem, a Halas Televízió és a Halasi Tükör hetilap szerkesztősége, valamint számos üzlet.

 

 

 

 

14. A városháza keleti oldalán elterülő Bethlen Gábor tér a város központja. Itt található a a zenepavilon, 1956-os kopjafa, a Hollós-kút (Mózer Ilona és Barth Károly műve) és Garbai Sándor mészkő pilléren álló mellszobra (Kallós Ede alkotása) díszíti. A teret üzletek, áruházak és pénzintézetek veszik közre. Az itt álló zenepavilonnál gyakran hallgathatunk térzenét. Decemberben díszkivilágításban gyönyörködhet az erre járó.

 

  

 

15.  Igyunk egy kávét, kóstoljunk meg egy fagylaltot! A térről nyíló sétáló utcában (Bokányi utca) megtalálhatjuk a nekünk való cukrászdát. Sőt: ha tartalmasabbat akarnánk enni, akkor itt a belvárosi Matéza étterem. Közben meg lehet írni a múzeumban vett képeslapokat.

 

      

 

 

 

 

 

16.  És ha már szó esett a sétálóutcáról: az egyik pénzintézet falán, a múzeum felőli oldalon az aradi vértanúk emléktábláját találjuk. A legtöbb bankautomata is ebben az utcában áll rendelkezésünkre.

 

   

 

17. 

A sétálóutcán továbbmenve érdemes betérni a művelődési központba (8. számú ház). Az épület 1897-ben eredetileg kaszinónak épült, és sok úri vendég megfordult falai között. A húszas években például itt fogyasztotta el a díszebédet vitéz Nagybányai Horthy Miklós és Halas város előkelő közönsége. Nézzük meg az aktuális kiállítást, és tegyük fel kérdéseinket a városról! Mindenre választ kapunk az itt dolgozóktól. A művelődési központban internetezési lehetőséget is biztosítanak.

 

 

 

18. Ha visszafordulunk, ismét átmegyünk a Bethlen Gábor téren. A hozzá észak felől csatlakozó Hősök terén a II. világháború emlékműve és az országzászló áll.

  

 

 

19.

Kerüljünk egyet a Városháza körül! Száz évvel ezelőtt itt volt a nagypiac, és alkalomadtán az épület erkélyéről olvasták fel a hirdetményeket a lent álldogáló embereknek. Ez volt a „publikáció”, amit aztán a „búfelejtőkben” vitatott meg a nép. Ebben az időben volt a halasiak nagy papja Szilády Áron. A téren álló mellszobrát (Szentgyörgyi István, 1927) minden évben megkoszorúzzák a nevét viselő református gimnázium diákjai.

 

 

 

 

20.  És ha már szóba került a reformátusság, akkor nézzük meg a műemlék templomot is, amely a régi főutcán áll. Az egyik emléktáblán a neves költő, Csokonai Vitéz Mihály 1795-ös látogatására emlékezik a város. A bal oldalon álló széles kövön pedig helyet foglalhat a megfáradt turista — ám előtte nem árt elolvasni, milyen célt szolgált ez a kő…

 

   

 

 

21.  Szép látványt nyújt az 1777-ben épült református lelkészlak, azaz parókia és annak 1850 körüli klasszicista kapuja. Mindkettő műemlék. Előtte az I. világháború hősi halottainak emlékműve (Szentgyörgyi István, 1926) látható, amelyet a kaszinónál már említett kormányzói látogatás keretében avattak fel.

 

 

 

 

 

 

22.  Folytassuk sétánkat a Szász Károly utcán, amely a református püspökről kapta a nevét! Rögtön az utca elején, az imaház mellett láthatjuk Petőfi Sándor szobrát (Mihály Gábor, 1978). Ezután a távolsági buszpályaudvarra érünk, amely mögött több üzlet helyet kapott. És itt van a halasi piac is. Különösen érdemes szerdán vagy szombaton, azaz nagypiaci napon erre jönni. Nyugodtan tessék inni egy kisfröccsöt a büfében, venni egy csokor virágot a néniknél vagy egyszerűen csak „megnézni a felhozatalt”! Ez is Halas – a kiskun mezőváros. Ha teszünk egy kitérőt, és egyenesen továbbmegyünk, akkor a Bibó István Gimnázium 1995-ben emelt épületéhez érünk, amely oktatási funkcióján túl kiválóan alkalmas rendezvények és sportversenyek céljára.

 

     

 

 

23.  A piacnál jobbra fordulva a Semmelweis térre érünk, ahol egy csodálatos szökőkutat, több köztéri szobrot és egy játszóteret találunk. Az 1950-es években itt kezdődött a város széle, nádassal és rétekkel. Egyébként a középkorban a vizes-tocsogós környezet miatt lett „Halas” a város neve. A tér túlsó végén magasodik a kórház, mellette pedig az egyik legnevezetesebb szálloda, a Csipke Hotel épületét látjuk.

 

 

 

 

 

 

24.  Amellett, hogy a Csipke Hotel éttermébe vagy kicsit távolabb, a Thermál étterembe nyugodtan vihetjük a legelőkelőbb vendégeinket is, még egy dolog miatt érdemes itt megszállni: közel van a városi strand (Nagy-Szeder István u. 1.) Csak néhány lépés, és máris csobbanhatunk a külső vagy belső medencék valamelyikébe. Utána nem árt egy masszázs sem! A strandhoz kemping is tartozik.

 

 

 

 

25.  Aki még mindig sétálgatna, annak egy másik, a kórház mellől induló útvonalat ajánlunk. Innen ugyanis könnyen vissza lehet találni a református templom mellett nyíló Szilády Áron utcába, amelyet több, helyi védettség alatt álló, eklektikus homlokzatú ház szegélyez. Kössük össze a sétát egy kis galérialátogatással: a közeli Bajcsy-Zsilinszky u. 5. szám alatti, 1840 körül épült, klasszicista stílusú, műemlékké nyilvánított Végh-kúriában Berki Viola és Diószegi BalázsMunkácsy-díjas halasi festőművészek gyűjteményes kiállításakapott helyet.

 

  

26.  Érdemes átsétálni a néhány háznyira nyíló Hold utca és Marx tér találkozásánál álló műemlék parasztházhoz. (Marx tér 1.). A nádfedeles, szabadkéményes házikó néprajzi anyagot rejt, vendéget előzetes bejelentés alapján fogad (tel.: 77/421-646).

 

27. A Bajcsy-Zsilinszky és a Thorma János utca sarkán állva meglátjuk az 1934-ben épült felsővárosi római katolikus templomot. Érdemes megnézni közelebbről, a hozzá tartozó haranglábbal együtt. Mellette egy, a Monarchia idején épült intézmény, a Felsővárosi Általános Iskola található. Gábor Áron szobra előtt egy ágyú arra emlékeztet, hogy Kiskunhalas 2000-ig katonaváros volt. Ma már egy laktanyája sem működik.

 

28.  És ne rettenjünk meg további 300-400 méter sétától sem! Az iskola mellet haladjunk tovább a Kölcsey utcán az 53. sz. főútig, majd ismét a Kölcsey utcán, s akkor a Sáfrik-szélmalomhoz érünk  (Kölcsey utca – Szélmalom utca sarok). Érdemes megnézni a malom előtt kialakított testvérvárosi szoborparkot, és természetesen magát az 1860-as években épült, elvileg ma is működőképes malmot.

 

 

 

29.  Gyalog talán kicsit messze van, de autóval vagy a kerékpárúton biciklivel érdemes kimenni az 53-as úton (Széchenyi út) a város szélére. Északnyugatra, az 53-as úttól balra húzódik a Kiskunsági Nemzeti Park kezelésében lévőFejetéki-mocsár országos jelentőségű természetvédelmi terület (tábla jelzi, szabadon látogatható).

 

 

 

 

30.  Mindenképpen érdemes felkeresni a város északi szélétől 1,5 km-re, az 53-as út jobb oldalán elterülő Sóstót. Jó horgászhely, emellett a fürdés sem tiltott. A parton felállított kilátóból pompás képeket készíthetünk a tájról,  a mellette elterülő parkerdőkiváló piknikezési helyszínül szolgál. A parkerdő bejáratánál található turulsólymos oszlop egy Árpád-kori temető emlékjele (Csák Attila, 2001).

    

 

    

31.  A várossal való első ismerkedést a tóval szemben lévő klasszicista stílusú műemlékkel, a Sóstói csárdával zárjuk. Esténként cigányzene és finom ételek mellett a teraszról gyönyörködhetünk a vízen táncoló holdfényben.

 

 

Gasztronómia
 
 

 

A halasi emberek szeretik a hasukat és vendégeiket is jól tartják. Több színvonalas vendéglátóhely várja az idelátogatókat magyaros, ezenbelül alföldi ízekkel. Egyes helyeken igazi különlegességekre is bukkanhatunk. Halasi ételspecialitás a savanyúmáj.  A helyiek disznóvágás idején készítik. Bár az éttermek állandó kínálatából hiányzik, előzetes egyeztetés alapján vállalkoznak az elkészítésére. A vendég választását többnyelvű étlapok segítik, esetenként képekkel illusztrálva a kínálatot. Többnyire németül és szerbül is beszélnek a felszolgálók.

 

 

      

 

 

Vendéglátók és kínálatuk:

 

 

Csipke Hotel étterme 

Férőhely: 50-55 fő. Az általában szokásos ételek mellett vegetáriánus és halételeket is kínálnak, mérsékelt árakon. A ház specialitásai közé tartozik a halasi fatányéros. Magyaros ételkülönlegességei között említhető a dorozsmai bicskáspecsenye és a bugaci lacipecsenye. Maga a főpincér régi betyár, emellett kiválóan ért a borokhoz. Igény esetén kitelepülve a Csipkeház kis és nagytermében is vállalnak rendezvényt, svédasztalos kiszolgálást. Délben menülehetőség is várja a törzsvendégeket.

 

      

 

 

 

Termál étterem

A kör alakú étterem a fürdő nyári bejáratánál található, az azonos nevű panzióval egybeépülve. Étlapján a tradicionális magyar konyha ételei mellett, a kínai konyha egyes finomságai is megtalálhatóak, de ismerik a pizzakészítés titkát is.

 

 

 

 

 

 

 

 

Sóstói csárda

Férőhely: 400 fő (két helyszínen 100+300). A Sóstóval szemben található a motel és a műemlék jellegű csárda. A tóra néző, hatalmas fákkal körülvett teraszon esténként felcsendül a cigányzene. A gazdag ételkínálatból kiemelkednek a vegetáriánus, a hal- és a vadételek. Az étlapon a balatoni fogas, süllő, kecsege is szerepel, de vaddisznópörkölttel is töltekezhetünk. Említésre méltó a tatárbeefsteak és a kakas töke, illetve kakastaréjpörkölt. A fedett faépület lakodalmak, valamint találkozók színhelye – a leghidegebb időben is. A mellette lévő motel is igénybe vehető.

   

       

 

Matéza söröző–étterem

Férőhely: 75 fő. A városháza épületében működik a teraszos Matéza, amely a magyaros ételek mellett kímélő, vegetáriánus ételekkel, a stílushoz hű bajor specialitásokkal és csapolt sörökkel várja a vendéget. Aki jó időben a teraszon foglal helyet, az még a főtéri sétálókban is gyönyörködhet, vagy éppen hallgathatja a zenepavilon műsorát. Délben menüs étkezés is van.

 

    

 

 

 

Malom csárda

Férőhely: 70-80 fő. A csárda a város déli kapujában áll, és valamikor valóban malomként működött. Emeletén néhány szobás panzió, előtte kamionparkoló és benzinkút található. A csárda magyaros ételei mellett szerb ételkülönlegességekkel várja az úton lévőket. A halasiak kedvelik, de a Szerbiába, Adriára tartó és onnan érkező vendégeknek is rendszeres megállója.

 

 

 

 

Halasvár étterem

Férőhely: 50 fő. A Malomcsárdával átellenben, a Shell-kút mellett található. Alkalmanként külföldi – főleg mediterrán – napokat tartanak, amelyeken az adott ország gasztronómiai különlegességeit kínálják.

       

 

 

 

 

 

 

Tölgyfa étterem

Férőhely: 80 fő. Az étterem a strand mellett található, az utcáról és a strand területéről is megközelíthető. A régi, magyaros fűszerezésű ételek mellett az étlapon megtalálhatóak a zsír- és kalóriaszegény fogások is. Az étlapon feltüntetik a kalóriatartalmat is. Az ételkülönlegességek között szerb, palóc, kínai, francia, mexikói és bajor ételeket kínálnak. A hangulatos kisterem mellett a belső udvaron is felszolgálnak, nagyobb rendezvény pedig a különteremben tartható.

 

 

       

 

 

 

 

Sárfi pinceborozó

A Keceli útról a téglagyárral szemben nyílik a Gubodi út. Megéri a néhányszáz méteres földúton zötykölődni, ha a végcél a Sárfi-pince. A pacal fenomenális méretű.

 

       

 

 

       

Ben Joe bar (Bendzsó bár)

Férőhely: 50 fő. A vasútállomással szemben hamisítatlan western hangulatú kocsma található. Melegszendvics és sör a sláger, lövöldözni a játékgépeken lehet.

       

 

 

 

 

 

 

Halasi csárda

Férőhely: 50 fő. A buszállomás mellett található, nevéhez hűen csárda hangulattal és hagyományosmagyaros ételekkel.

 

 

 

 

 

 

 

 

Kötönyi csárda

Férőhely: 35 fő. A gyalogos vasúti felüljáró ipartelep felőli oldalán álló, hangulatos étteremben a pacal a sláger. Hétvégén élőzenével is szolgálnak. A csárda mellett söröző közkedvelt megállója a hazatérő munkásoknak.      

 

 

 

 

Tiszti Club étterem

 

Férőhely: 200 fő + 80 fő + 40 fő. Igazi régi tiszti klub. Az előtérben „katonás” tablók, balra nagyterem a rendezvényeknek, jobbra étterem az étkezőknek, az udvari épületben pedig kisebb különtermek találhatók. Mérsékelt árakon napi menüt adnak, ami egész jó. Lakodalom vagy bál esetén  igazán kitesznek magukért.

 

Az édességet kedvelők Halas féltucatnyi cukrászdája között válogathatnak. Közülük híres a süteményeiről és fagylaltjairól a Székely utcában található Éliás cukrászda és a Muskátlis cukrászda a vasútállomás közelében.

 

   

 

 Ha valaki csak gyorsan, jól akar lakni, a piacon vásárolhat fánkot, lángost, sült kolbászt vagy mexikói ételt és a gyümölcsök között is dúskálhat.

 

 

Jó étvágyat!

 

 


 


Egy tájjellegű halasi étel, a savanyúmáj elkészítésének receptje

 

Halasi ételspecialitás, a magyar konyha jellegzetességeit ötvöző ételféleség. Kiskunhalason és környékén igen közkedvelt, népszerű készítmény, különösen téli disznóvágások idején. Fontos az alapanyagok gondos összeválogatása, mert így valóban gazdag lesz íz- és zamatanyagokban. Lényegében sertéspörköltet készítünk, májat abálunk és szeletelünk, továbbá vöröshagymából (ami lehet lilahagyma is) kellemes ízű salátát készítünk. Ezeket rétegezzük, átforgatjuk, majd kellően pihentetve összeérleljük.

 

 

 

Hozzávalók

0,80 kg sertéshús (porcos, kissé zsíros)

0,40 kg máj

0,30 kg vöröshagyma

0,03 kg vöröspaprika

fokhagyma, köménymag, só – ízlés szerint

1-2 fehér paprika

2-3 szem paradicsom

 

 

A hagymasalátához: 0,60 kg hagyma, kevés só, cukor, ecet és felforralt víz.

A díszítéshez: forrázott velőrózsák, hegyes zöldpaprika, paradicsomszeletek.

Kínálható: sós burgonyával, puha kenyérrel, finom fehérbor, ásványvíz (vagy szóda) kíséretében.

 

 

Szálláshelyek Kiskunhalason

 

  

LEANDER APARTMAN

 

Kiskunhalas, Dózsa György u.20.

 

Tel.: 06 70 5888320

E-mail: toldi@emitelnet.hu 

www.kiskunhalas-szallas.hu

 

CSIPKE HOTEL**  

 

6400 Kiskunhalas, Semmelweis tér 16.

Tel.: (36) 77/421-455 

Fax: (36) 77/421-205

E-mail:recepcio@csipkehotel.hu,

www.csipkehotel.hu

 

Egyéb: szállás, étkezés, zárt parkoló

TERMAL PAMZIÓ

 

6400 Kiskunhalas, Dr. Monszpart L.u.4.

Tel.: 06-30-990-2525

E-mail: info@termalpanziohalas.hu

www.termalpanziohalas.hu

MALOM PANZIÓ

 

6400 Kiskunhalas, Malom sor 4.

C turistaszállás

Tel: (36) 77/421-650

 

Egyéb: étkezés, autóbusz parkoló

SÓSTÓ MOTEL**

 

6400 Kiskunhalas, Sóstó üdülőtelep

Tel: (36) 77/521-400 

Fax: (36) 77/521-403

E-mail:info@sostocsarda.hu  

www.sostocsarda.hu

 

Egyéb: faházak, kemping, csárda, horgászat, tenisz

MOTEL BETTY ***

 

6400 Kiskunhalas, Szűts József u. 4.

Tel.: (36) 77/422-322

www.bettimotel.hu

 

Férőhely: 10 ágy.

Beszélnek: német /szerb nyelven

Egyéb: zárt gépkocsi tároló, programszervezés.

GAZSÓ PIHENŐHÁZ***

 

6400 Kiskunhalas, Füzes pta. 072/26 hrsz.

Tel: (36) 77/422-322

 

Férőhely: 6 szoba (3 ágyasok), két fürdőszoba.

Egyéb: satelit tv, 2400 m2 park, zárt gépkocsi tároló, bográcsozási- kemencében sütési lehetőség.

MOTEL PENNY***

 

6400 Kiskunhalas, Szűts J. u. 8. 

Tel: (36) 77/425-103 

Fax: (36) 77/524-831 

E-mail: recepcio@motelpenny.hu

www.motelpenny.hu

 

Beszélnek: német/angol/ szerb/olasz/spanyol

Egyéb: zárt parkoló, ételrendelés megoldott.

NAPFÉNY CAMPING 

6400 Kiskunhalas, Nagy Szeder I. u. 1.

Tel: (36) 77/422-590 

Fax: 77/427-700

E-mail:halasthermal@emitelnet.hu

 

Faházak, sátor-, lakókocsi helyek

Egyéb: strand és termálfürdő, étterem.

 

 

 

Kollégiumi szállások hétvégén és nyáron

 

  

Garbai Iskola Kollégiuma

 

6400 Kiskunhalas, Kazinczy u. 5.

Tel.: (36)77/422-044 

 

II. Rákóczi Szakiskola kollégiuma

 

6400 Kiskunhalas, Majsai út 2-5.

Tel.: 77/426-500,

E-mail:teko@rakoczi-halas.sulinet.hu

 

Bernáth Lajos Kollégium 

 

6400 Kiskunhalas, Bajza u. 1/a 

Tel.: 77/422-964 

 

Szilády Áron Gimn. Gyárfás István Diákotthon

 

6400 Kiskunhalas, Kossuth u. 14.,

Tel.: 77/421-215, 77/421-177

 

Hagyományos rendezvények
 
 

 

 

Idő

Esemény elnevezése

Cím, információ

február

Rákóczi Kupa - Nemzetközi Középiskolás Labdarúgó Torna


 

Kossuth u. 39.

Tel.: 77/422-433

www.rakoczi-khalas.sulinet.hu

április vége-

május eleje

Város Napi Rendezvények

 

 

 

Polgármesteri Hivatal
Tel.:
77/523-155

E-mail:muvoszt@kiskunhalas.hu

Nemzetközi Csipkekiállítás

(2008-ban: IX. Nemzetközi Csipkefesztivál és Horvát Csipketörténeti Kiállítás  2008.04.25-05.11.)

 

Csipkeház  Kossuth u. 37/a 

 

Tel.: 06/30/9358-499, 

E-mail:halasicsipke@emitel.hu

www.halasicsipke.hu

www.muzeum.halasicsipke.hu 

 

Kiskunhalasi CSI* Nemzetközi Díjugrató Lovasverseny

 

Polgármesteri Hivatal 

 

Tel.: 77/523-155

E-mail: muvoszt@kiskunhalas.hu

április

„BIBÓ KUPA” meghívásos nemzetközi kézilabda torna

 

Bibó István Gimnázium

 

Szász K. u. 21.

Tel.: 77/422-760 

E-mail:gimi@biboi-khalas.sulinet.hu

május

„Nagy Kálózi Sándor” Nemzetközi Atlétikai Verseny


 

Kertész u. 28/a 

Tel.: 77/421-382

E-mail:  sportint@i-trade.hu

június vége

Kántor András Veterán Autós-motoros Emlékverseny

 

 

 

 

Veteránautósok és Motorosok

Egyesülete 

 

Tel.: 77/422-625

 

 

augusztus-

szeptember

Halasi Hetek Fesztivál

 

 

 

Halasi Hetek Alapítvány

 

Tel: 77/422-350

E-mail:kmk@halas.net

(Művelődési Központ)

www.halasi-hetek.hu

 

szeptember

első hetében

(két nap)

Nemzetközi Szüreti Fesztivál

 

 

Polgármesteri Hivatal

 

Tel.:77/523-155

E-mail:muvoszt@kiskunhalas.hu

október

második

fele

Csillagászati napok

 

Csillagvizsgáló Obszervatórium

Kossuth u. 42.

Tel.:77/423-355

december

első hete

„Tulit Péter” Nemzetközi Torna Emlékverseny

 

 
 

 

 

 

 

Kiskunhalasi Torna Club

 

Tel.: 77/426-420

 

 

 

Földrajz, természeti adottságok, értékek

Földrajz, természeti adottságok, értékek 

 

Kiskunhalas a Duna-Tisza közén, Budapesttől délre 130 km-re, a Homokhátság legmagasabb részén fekszik. A város közigazgatási területe 228 km2. Közlekedési csomópont. Vonzáskörzetébe a tőle 20-30 km-re lévő települések tartoznak. A tanyákkal tarkított vidék természeti különlegessége a homokbuckás táj.

 

 

A várost valamikor tavak, mocsarak, övezték, a „Halas” név is ebből ered. Mára ebből csak a Sóstó maradt meg, bár a Csetényi Park tórendszere is a vízivilág megmentését célozza. A hajdani mocsárvilág maradványát őrzi még a „Fejeték” láprétje, ahol védett növények sokasága látható. A homok dűnék jellegzetes növényei a tarka sáfrány, pókbangó, naprózsa, homoki kikerics, szibériai nőszirom.

 

   

  

 

A környék faunája is gazdag. Fokozottan védett madár a szalakóta, gerle, gyurgyalag, ugartyúk.

 

   

 

   

 

 Az erdőkben, ligetekben őz, vaddisznó, szarvas, nyúl, mókus, borz, róka él. Védett a vidra, lápi póc, mocsári teknőc, vízisikló. Az erdősültség az erdő- és vadgazdálkodásnak teremt kedvező feltételeket.

 

  

 

A mezőgazdasági területek gabonafélék és kapás növényeket termesztéséhez adottak. Tradicionális a szőlő-gyümölcs termesztés. Hazai viszonylatban jelentős a kőolaj és földgáz vagyon. A város gyógy- és termálvíz kincsét a strandon ismerhetik meg a fürdőzők és a gyógyulni vágyók.

 

 

 

 

 

 

A halasi Sóstó

Helyileg védett természeti érték

 

 

Budapest felől az 53-as úton érkezve Kiskunhalas előtt bal oldalon találjuk a tavat. Az egykor szikes tó területe 34 ha, a nádassal együtt 52 ha. Átlagmélysége 1 m. A füves strand napozási és sportolási lehetőséget is biztosít.

 

    

 

       

 

A parton felállított kilátóból pompás képeket készíthetünk a tájról, a mellette elterülő parkerdő pedigkiváló piknikezési helyszínül szolgál. A parkerdő bejáratánál található turulsólymos oszlop egy Árpád-kori temető emlékjele.

 

 

    

 

      

 

      

 

A kemény és hínármentes meder jó horgászati lehetőségeket biztosít. Halai: ponty, amur, harcsa, süllő, csuka, balin, keszegfélék, compó, kárász, ezüstkárász, busa. Szabad a lékhorgászat és a pergetés.

 

     

 

 

Jegyváltás:

- Haldorádó horgászbolt, Széchenyi út 49. Tel.: 20/945-7758 

- Széchenyi úton (az 53-as úton) a tűzoltósággal szembeni házban (itt szinte állandóan).

Info: Vincze József horgászmester

Tel.: 20/591-5242. Cím: Kiskunhalas 6401, Pf. 98.

 

 

 

 

A kiskunhalasi Fejetéki-mocsár Természetvédelmi Terület

 

 

Egykoron, a lecsapolások és vízrendezések előtt a XX. sz. közepéig az egész Duna-Tisza közén, így Kiskunhalason is, kiterjedt mocsárvilág volt. A homokbuckákkal tarkított tájra a meleg, száraz éghajlat következtében szárazságtűrő, homoki növényzet telepedett. A buckaközi részeken azonban a viszonylagosan magas talajvízállásnak köszönhetően állandó volt a vízborítás, mely lehetővé tette a mocsaras, vizenyős területek kialakulását. Az így kialakult tavak és mocsarak vízellátását a talajvíz és a csapadék biztosította.

 

 

               

 

A Fejeték (valaha mocsár) a város É-i részén terül el, mintegy 26 hektáron. 1992 -ben országosan védett természeti területté nyilvánították. Mélyebb részein értékes növénytársulások (zsombéksásosok, semlyéksásosok) húzódnak meg. Ezek a növények sokszor egy-, másfél méterre is megnőnek jellegzetes oszlopszerű formákat alkotva. Egykor a pásztorok kiszárították és ülőkének használták őket.

 

     

 

A zsombékok közötti semlyékek rejtik a Duna-Tisza köze egyik legritkább növényét, a vidrafüvet. A legmagasabban fekvő területeken már a kiszáradó láprétek jellemző fajai találhatók meg. Ilyenek például a szúnyoglábú bibircsvirág, a mocsári kosbor, a hússzínű ujjaskosbor, a buglyos szegfű és a kornistárnics. Sajnos a terület fokozatosan szárad ki és ez együtt jár a védett növényritkaságok eltűnésével is.

Info: Ternyák Jenő — 20/941-9913

 

 

 

 

Kiskunhalasi mocsárciprusok

helyileg védett természeti érték

 

 

Kiskunhalas belterületének déli részén, a Kopolyai út mellett helyezkedik el ez a mindössze 0,12 ha kiterjedésű terület. Az egykori bolgárkertészet öntözőgödrét szegélyezi a 15 db mocsárciprus (Taxodium distichum), s a hozzá vezető úton fasort képez. A mocsárciprusok származási helye Észak-Amerika délkeleti része, ezt a 15 egyedet 1928-ban telepítették. A fák ősszel csodálatos látványt nyújtanak, mikor vörösbe borul a lombkoronájuk. 1977 óta élveznek helyi védettséget. Az öntözőgödörben a terület nagyságához viszonyítva meglehetősen sok mocsári teknős és különböző békafajok élnek

 

 

        

 

Info: Ternyák Jenő — 20/941-9913

 

 

 

Fráter domb

 

 

A mintegy 8 m magas bucka az utolsó olyan homokhátsági képződmény Halas határában, ahol még „ballag a homok, ha fúj a szél”. Hajdan vándorló homokdombok ezrei jellemezték ezt a vidéket, melyeket az 1800-as évek második felében kiteljesedő tanyásodás szüntetett meg: a gazdák eltúrták a buckákat és szőlővel, gyümölccsel, valamint akácerdőkkel kötötték meg a talajt. Megközelíthetősége: a Sóstó felől az Olajosok útjától 1 km, majd jobbra az erdőben. A terület uniós védettségű, a Natura 2000-es kategóriába tartozik.

 

 

 

      

 

 

Ternyák Jenő — 20/941-9913

 

 Programok

Lovassport

  

Lovas szervezetek Kiskunhalason és környékén

Kiskunhalas lovasélete a reneszánszát éli. A jászkun hagyományok egyrészt a lovasiskola felújításával, másrészt a lovasbandérium megalakításával színes programkínálatban jelennek meg a városi rendezvényeken. Több olyan szervezet, egyesület és vállalkozás is működik a városban, amely a civil lakosságnak és az idelátogató lóbarátoknak egyaránt biztosítja a szabadidő tartalmas eltöltését. A gyalogtúrákhoz hasonlóan lovastúrákon is meg lehet ismerni a környék legszebb tájait. Szervezője az egyesületeken kívül Rózsahegyi Róbert. Telefonja: 70/940-5712, 30/565-3965, 20/943-4002. Emellett természetesen az alább bemutatott intézmények és szervezetek is segítenek a túrák megszervezésében.

 

 

 

 

Kiskunhalasi Lovasiskola

Cím: Kárpát utca 14

Babó Szilvia, tel.: 30/416-1427

Balogh János, tel.: 30/9533-629,

E-mail:bjhalas@hdsnet.hu,

www.lovaspont.hu

 

Kiskunhalas évszázadokon át központja volt a régió lovaséletének. Ennek fénykora a határőrség lovasiskolájához kapcsolódik. A lovasiskola a ló- és lovasképzésben, a katonai lovas hagyományok ápolásában, a lovassportban, az utánpótlás nevelésében hazai és nemzetközi tekintetben is kiemelkedő eredményeket ért el. Az itt létrehozott Határőr Dózsa SE a magyar és nemzetközi sportéletben, a lovas szakágban meghatározó szerepet töltött be mint nevelő és sportrendezvényeket szervező egyesület. 2000-ben a határőrség bezárta a fél évszázada működő lovasiskolát, a lovakat elárverezték. 2003-ban a város megkapta az intézményt a belügyminisztériumtól.  Az egykori munkatársak segítségével 2003. május első hétvégéjén ismét megrendezték a XXXIII. CSI** Kiskunhalasi Nemzetközi Díjugrató Lovasversenyt. A  színpompás megnyitón a kiskunhalasi lovasbandérium felvezetésével, a részt vevő lovas csapatok bevonulásával, Szegedi Gábor pusztafogatával ismét a régi hangulatot érezhette a több ezres közönség. Azóta megalakult a Kiskunhalasi Lovasiskola Szolgáltató Kft., amely számos beruházást és intenzív lovaséletet hozott a nagy múltú intézménybe. A város elsősorban a lovasrendezvények megtartására, de más kulturális események megrendezésére is igénybe veszi az intézmény stadionját. Emellett bárki igénybe veheti a szolgáltatásokat, amelyek a lovaglásra, a lovas- és lóképzésre, valamint a lótartásra épülnek.

 

 

Határőr Dózsa SE

Cím:  6400 Kiskunhalas Bajza utca 28. szám; 6414 Pirtó, Kossuth u. 31.,

Tuska Pál elnök.

Telefon: 70/3824-723.

 

A Kiskunhalasi Lovasiskola (korábban csendőr, majd határőr lovaslaktanya) évszázados működése meghatározó volt a városban, így sokan kerültek kapcsolatba az iskolával vagy a Határőr Dózsa Sportegyesülettel. A sportegyesület Kiskunhalason és Pirtón működik. A sportolás feltételeit komplex módon Pirtón alakították ki, ahol military és díjugratás szakágban állnak rendelkezésre a feltételek. Az egyesület biztosítja a fiatal lovasutánpótlást, de a sportlovak képzésére is figyelmet fordítanak  lovastusa és díjugrató szakágakban egyaránt. Fő tevékenységüket a Kiskunhalasi Lovasiskolában végzik.

 

 

Balázs Lovastanya

Cím  6400Kiskunhalas, Sóstó, az 53-as út mellett az 52-es és 53-as kilométerjelző között (tábla jelzi),
Tóth Balázsné:
20/9825-202,

E-mail:balazshalaslovas@emitelnet.hu

 

Tevékenységi körébe a vendéglátás, a rendezvényszervezés (60 főig), a lovasversenysport és a bértartás tartozik. A programszervező Tóth Balázsné.

 

     

 

    

 

    

 

A lovastanya a természet adottságait kihasználva rendezkedett be a Sóstóhoz közeli fenyves erdőben. Vendégszobákkal (15 fő szállás lehetőség), szaunával várja a vendégeket.

 

 

 

Halasi Lovas Klub

Cím: 6400 Kiskunhalas Eötvös u 9.,

E-mail: bjhalas@hdsnet.hu,

Tel.: 30/9533-629

Vezető: Balogh János

 

 A klubot 2000-ben alapították, bázisa 2005 óta az ismét megnyitott Kiskunhalasi Lovasiskola. A Halasi Lovas Klub alapvetően a díjugrató szakággal foglalkozik és kiemelt figyelmet szentel a versenyszervezésnek. Telephelyén minden adott a szabadtéri és a fedett pályás felkészülésre. A klub lehetőséget kínál ugyanakkor minden érdeklődőnek a lovagláshoz. Jól képzett lovasoktatóik vannak, a  lovagláshoz lovat biztosítanak. A lovasiskolában évente 8-10 különböző szintű díjugrató versenyt rendeznek, amelynek kiemelkedő eseményei évről évre a hagyományos május elsejei CSI** világkupa és a CSIO**** világkupa fordulói. A magyar bajnokságot is itt szervezi rendszeresen a Magyar Lovas Szövetség díjugrató szakága.

 

 

 

Kiskunhalasi Lovastömegsport Egyesület

Cím: 6400 Kiskunhalas Alsóöregszőlők 20/A

E-mail:floo12@freemail.hu,

Füzér Gábor: 30/9852-358

 

 A Határőr Dózsa SE eredményes lovasa, Füzér Gábor hozta létre az egyesületet  kiskunhalasi telephellyel. Az egyesület a versenyre való felkészítés és utánpótlás nevelés mellett gyógylovagoltatást is folytat. Megfelelő felügyelet és felkészített lovak segítségével ülhetnek lóra a sérült gyermekek. A gyógylovagoltatássa kapcsolatban pozitívak az orvosi visszajelzések.

 

 

 

Kiskunhalasi Lovasbandérium

Cím: 6400 Kiskunhalas Bangó u. 4. szám,

Kapitány: Wacławczyk Dariusz,

Tel.: 70/9407-251

E--mail: info@saltimage.hu.

www.banderium.extra.hu

 

Régi hagyományokat felelevenítve jött létre: a redemptio (önmegváltás) eredményeként Halas és a Jászkun Kerület többi települése ismét szabad lett. Ettől kezdve ha az uralkodó hadba hívott, a kun települések saját huszársággal vettek részt a csatában. Az 1745-ben felállított ezred viseletének leírása: a mundér égszínkék posztóból, vereses színű zsinórral, kétfelől makkos gombokkal, hosszús gombházzal készül. Mentéjének prémje fekete. A szablyatarsolyok címere egy félkéz karddal, tetejében egy korona. A lovasbandérium ezt a viseletet megtartotta. A XX. század végén létrehozott egyesület célja, hogy bandériumként működve felkutassa a XVIII. századi Jászkun Kerületben jellemző hajdani huszáréletmódot, hagyományait ápolja és népszerűsítse. A halasi huszárok rendszeresen részt vesznek a városi rendezvényeken, a különböző országos és nemzetközi huszártalálkozókon, valamint más hagyományőrző eseményeken. A húsztagú bandérium tagjai hetente találkoznak a felsőszállási huszártanyán, és együtt gyakorolják azokat a mozzanatokat, amelyeket a bemutatókon kell végrehajtaniuk. A csapat 2007-ben a májusi nemzetközi lovasversenyen hagyományteremtő szándékkal létrehozta a Regiment parkot, amely a verseny egyik fő látványossága. Parancsnokuk Wacławczyk Dariusz huszár ezredes.

 

 

 

Kiskunhalasi Ló- és Lovasbarátok Egyesülete

Elérhetőség: Vas Benő 30/349-7498

E-mail:vasbeno@tvnetwork.hu

 

1995-ben alakult, tagjai a kiskunhalasi lovasélethez kötődtek. Többségük a Határőr Dózsa SE-ben volt ifjúsági lovas, de a baráti társaságba pártoló tagok, országosan ismert közéleti személyiségek is tartoznak. Az egyesület célja összefogni a lovasélethez közelálló halasi embereket. A lovasbarátok minden évben más elnököt jelölnek klubszerű életük irányítására. Minden évben rendeznek lovasbált, amelynek meghívott vendégei a lovasélet országosan és nemzetközi szinten ismert reprezentánsai. Az egyesület évente több közös kilovaglást is szervez.

 Sport és szabadidő

 

Titangym:  kondicionáló- és fitneszterem

Cím: Széchenyi utca 108.

Vezetők:

 - Balla Yvett többszörös magyar és osztrák bajnok, nemzetközi szintű testépítő
   Tel.: 30/434-8778

 

 - Betz Gyula edző: 
   Tel.:30/434-8780: e-mail: byve@freemail.hu

Kiskunhalason az 53-as út északi kijárójához közel elhelyezkedő testépítő és fitnesszalon 130 m2-es. Az edzőterem korszerű, szociális létesítményei kulturáltak. A szalonban a kondicionáló géppark mellett lehetőség van szoláriumozásra és a talpmasszásra. Az üzemeltetők kardiopark–szolgáltatással is rendelkeznek. Szakképzett edzőkkel személyi edzés is lehetséges. A teremben egyszerre 30-an tudnak edzeni. A felszereltség teljes körű, minden izomcsoportra kiterjed (lábtológép, mellgép, vállgép, rehabiliotációs gépek, fekvenyomópad, keresztcsiga, stb.) eszközökkel rendelkeznek.

Nyitvatartás: hétfőn, szerdán, pénteken fél héttől este 21 óráig, kedden és csütörtökön  20 óráig. Szombaton reggel 9 órától délután 16 óráig tartanak nyitva. A testépítő versenyekre felkészítés mellett rekreációs programokkal is segítséget nyújtanak. A szalonban szakképzett edzők foglalkoznak a gyermekekkel, igény szerint étrendi tanácsot is nyújtanak.

 

 

 

Apolló Testépítő Klub:  kondicionáló és fitneszterem

Cím: Kossuth u 23;

Információ: Harnóczi Csaba teremvezető:  70/591-74-52

Kiskunhalason a legrégebben működő testépítő és kondicionáló egyesület. A sportcsarnok mellett ideális környezetben működik két teremmel 110 m2-en. Kondicionáló gépparkja teljes körű, szakképzett edző irányításával akár profi testépítők is felkészülhetnek, de kezdő, a kondicionálást rekreációs szinten végzők is megtalálják a megfelelő mozgást. A klubban táplálkozási szaktanácsadást is nyújtanak (orvosi támogatással), rendszeresen indítanak testsúlycsökkentő kurzusokat. A kondicionáló teremben táplálékkiegészítőket, vitaminokat is lehet vásárolni. A klubban minden szükséges szociális létesítmény megtalálható, többek között szauna  is. Nyitva: hétköznap 15 órától 21 óráig, szombaton 15 órától 18 óráig.

 

 

 

Halas Testépítő és Fitnesz Klub

Cím: Henger utca 6., információ: Varga István,

Tel.: 70/501-54-18,

E-mail:v_stefan@freemail.hu

A klubot könnyű megtalálni, hiszen a gyalogos vasúti felüljáró melletti malom hat tároló hengere messziről látszik a város sok pontjáról. A malom melletti egyirányú utcában, a Henger utca 6. szám alatt található a klub épülete, amely 300 m2-es alapterületével a legnagyobb Halason. A több helyiségből álló klubban igény szerint elkülönítve edzhetnek a férfiak és a nők, akik közel 50 edzőgép közül válogathatnak. Megtalálható itt az igazi újdonságnak számító vibrációs tréner, de szoláriumozási lehetőséget is kínál a klub. A drinkbár   különböző vitaminos italokat, táplálékkiegészítőket ajánl. Mindehhez szaktanácsadást nyújtanak a felkészült, szakképzett edzők. Minden korosztálynak ideális edzési lehetőséget és személyi edzőt, edzéstervet biztosít a klub. Parkolási lehetőség van.

Nyitva: hétfőn, szerdán, pénteken reggel 8-tól este 21 óráig, kedden és csütörtökön reggel 8 órától este 20 óráig, szombaton 15 órától 20 óráig.

 

 

 

Horváth István sportcsarnok  (A Bibó István Gimnázium sportcsarnoka)

Cím: Szász Károly u 21

Információ: Tápai Tiborné,

Tel.: 77/422-760/13, Mobil: 20/464-5944,

E-mail: judit@biboi-khalas.sulinet.hu,

www.bibo.halas.hu

A sportcsarnok 300 nézőt befogadó küzdőtere 1000 m2. A világítás eredményeként ideális hely az esti sportoláshoz is. A csarnokban nemzetközi szabványoknak megfelelő kézilabda-, tenisz-, kosár- és röplabdapálya felfestés van. Elsősorban sportesemények helyszíne, de bálok, kiállítások, koncertek rendezésére is lehet bérelni.

 

 

 

Kiskunhalas Városi Sportcsarnok (volt ÁMK-sportcsarnok, jelenleg a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat Garbai Sándor Szakközépiskolája, Szakiskolája és Kollégiuma sportcsarnoka)

Cím: Kossuth u 23.

Csarnokvezető: Kovács Attila,

Tel.: 30/998-0372,

E-mail:oszi65@freemail.hu

A sportcsarnok 900 m2-es küzdőtérrel rendelkezik, az ülőhelyek száma 600. A sportcsarnok korszerű, tágas terű, nagy belmagasságú és háromnegyed részén galéria van. A külső udvarban 200 fős nézőtér, kézilabdapálya méretű aszfalt küzdőtér található. A  természetes megvilágítás mellett este erős fényű lámpákkal is bevilágítható. A sportcsarnokban a nemzetközi szabványoknak megfelelő kézilabda-, tenisz-, kosár-és röplabdapálya felfestés van. A sporteseményeken túl sportrendezvények, bálok, kiállítások, koncertek rendezésére is van lehetőség. A sportcsarnokban négy jól felszerelt, zuhanyzós öltöző van. Bérbeadással is hasznosítják.

 

 

 

 

 

Halasi Tenisz Club

Cím: Erzsébet királyné tér 7/b.,

Információ: Baksa László ügyvezető, Mobil.: 20/922-55-41,

Tel.: 77/420-776

www.khtc.hu

A sportegyesület célja a tenisz sportág népszerűsítése, sportolási és versenyzési lehetőségek biztosítása. Alapvetően a klubtagok használják, de a teniszpályák bérelhetők. Az egyesület biztosítja az amatőr teniszezők és teniszbarátok klubszintű tevékenységét, gyermek korosztályban az utánpótlás nevelését és a tehetséges versenyzők menedzselését, a versenysport fejlesztését. Hat salakos és egy műfüves teniszpályával rendelkeznek. A teniszpályák mellett szociális helyiséggel ellátott klubház áll, ahol pihenő és büfé van terasszal. A teniszklub vezetősége rendszeresen – külön kiírás szerint – rendez nyílt egyéni, páros és vegyes páros amatőr versenyeket értékes díjazással, amelyre bárki benevezhet. Nyitva tartás igény és rendezvények szerint.

 

 

 

Kiskunhalasi Városi Sportpálya

Cím: 6400 Kiskunhalas, Kertész utca 28/a.

Információ: Poór Csaba

Tel.: 77/421-382

A városi sportpálya összterülete 12 hektár. Három füves labdarúgópálya, két szilárd burkolatú kézilabdapálya, egy szabványos salakos talajú atlétikai futópálya, a hozzátartozó egyéb atlétikai ügyességi számok rendezésére alkalmas pálya alkotja. A sportpálya közvetlen szomszédságában egy külön elkerített szilárd burkolatú területen BMX- és gördeszkapálya a megfelelő ügyességi szerekkel áll rendelkezésre. A központi labdarúgópályán a különböző szintű bajnokságok időszakában a Kiskunhalasi Futball Club és Kiskunhalasi Spartacus labdarúgóklub hetente játszik tétmérkőzéséket. A Kiskunhalasi Városi Sportpályát folyamatosan nyitva tartják, a nagyszámú labdarúgóedzések, az atlétikai edzések és a város lakosságának intenzív sportolási kedve miatt. A pályához tartozó épületben hat öltözőhelyiség, zuhanyzási lehetőség van. Az épületben hússzemélyes tárgyaló VIP rendezvények megtartására is alkalmas.

 

 

 

Halasi Repülő Egyesület

Cím: Kiskunhalas, Bajza u. 86.,

Információ: Medgyes Pál (30/9676-292), Papp Zoltán (30/9258-098)

 

 

 

A reptér Kiskunhalastól délnyugatra 5 km-re fekszik (Füzespuszta), koordinátái: 46 fok 22\' ; 19 fok 28\'

A pálya: 900 m hosszú, 30 m széles, füves, minősége kiváló. Minősítése: nem nyilvános fel- és leszállóhely, sportcélú. Használhatja: repülőgép, vitorlázó, helikopter, motoros sárkányrepülő

 

   

 

Repülő eszközök (privát tulajdonban): merevszárnyú UL, motoros sárkányrepülők.

Az egyesület szolgáltatásai kívülállók részére: korlátozott mértékben sétarepülés; motoros sárkányra pilótaképzés; légijárművel érkezők számára a repülő alkalmatosság esetleges tárolása

 

 Nordic walking = gyaloglás – kicsit másképp

 

A lényege:

 

 

A nordic walking (magyarul botsportnak hívják) eltér az egyszerű gyaloglástól: a legszembetűnőbb különbség a botok használata, amelyek révén önkéntelenül is hosszabbakat lépünk, hogy a kezek és a lábak természetes, a járáshoz elengedhetetlen ellentétes mozgása megmaradjon. A bot használata dinamikát, ritmust ad a gyaloglásnak és nem utolsósorban megmozgatja a felsőtestet, miközben meghatározza az egész test tartását (tehát a hagyományos gyaloglásnál nagyobb izomzati, keringési igénybevételt jelent).

 

A története:

 

 

A sportág Finnországból indult. Észak-Európában már az 50-es évektől jól ismerték a sí- és alpinsportokat űzők, a leghatékonyabb nyári erőnléti edzést biztosító mozgásformaként. A botok használata egyszerű, akár magunk is ráérezhetünk a technikára. Mindegy milyen a terep: fű, beton, kemény föld, kavics, bármi, mert a botokhoz gyárilag adnak olyan végeket, amelyek bármilyen út és időjárásviszonyok között használhatók. Az északi gyaloglás a soft-sportok kategóriájába sorolható, ami annyit jelent, hogy mindenki számára űzhető, különleges fizikumot nem igénylő sportág. Különösen kedvelt az idősebb korosztály körében egyszerűsége és hatékonysága miatt. Az összecsukható botok kis helyen elférnek. Hazánkban nagy sportboltokban kapható (5-10.000 Ft között lehet kapni az állítható méretű botokat), de kezdésnek egy kiszuperált síbot is megfelel.

 

 

 

 

Nordic walking útvonalak

 

 

Az útvonal lényege, hogy mint a sífutópálya, körben vagy oválisan (azaz a vége és a kezdetete) találkozzék. A nagyvárosok bitumenes sétányain is látni nordic walkingosokat, de bármelyik, Kiskunhalas környéki gyalogtúra útvonala alkalmas a sportág űzésére. Különösen ajánljuk a Sós-tó körüli utat vagy a tanösvény útvonalait.

 

 

Miért jó?

-   Csökkenti a nyak és a váll területén a fájdalmat és az izomfeszültséget.

-   Erősíti a has-, a hát-, a kar-, a váll-, a mell- és a lábizmokat.

-   Javítja a testtartást és a test egyensúlyát.

-   A nordic walking során a normál pulzusértékhez képest a 5-17 szívveréssel magasabb érték érhető el, amely 13 %-os növekedést jelent.

-   A hagyományos gyalogláshoz képest a bottal való járás során az energiafogyasztás legalább 20%-kal nő, de egyes felmérések szerint akár 46 %-os energiafogyasztás-növekedés is lehetséges.

 

 

Javasolt honlap a teljes körű tájékozódásra: www.botsport.hu

 

 

Túrajavaslatok és vezetés Kiskunhalason és környékén:

Kovács Iván  30/2-490-977;

E-mail: ivinform@freemail.hu

www.zoldsport.hu,Gyógy - és termálfürdő, strand és kemping

 

 

 

Halas egyik legjelentősebb idegenforgalmi lehetősége a termálfürdő és kemping. A termálfürdő egész évben várja a pihenni, gyógyulni váró vendégeit. Hévizét 1982-ben gyógyvízzé nyilvánították. A gyógyvíz alkáli-hidrogén, fluorid és jodid ion tartalmú. Orvosilag javallott mozgásszervi betegségeknél (idült degeneratív izületi és gerincbetegségek, gyulladásos betegségek nem aktív szakaszában, csontritkulás, húzódások, rándulások, ficamok, sportsérülések), műtétek utáni rehabilitációra, ideggyógyászati megbetegedések, perifériás keringési betegségek, nőgyógyászati betegségek esetén.

 

     

 

    

 

 A fürdő szomszédságában álló kórház orvosi felügyeletet, szakmai hátteret biztosít.

Az uszodacsarnokban három medence található.

A gyógyvizes termálmedence 36 °C, felnőtt úszómedence 36 °C, gyermek medence 32 °C. A nyári strandfürdő területén ugyancsak három medence üzemel, egyik ezek közül az 50 méteres úszómedence, amely versenycélokra is alkalmas.

 

A termálkút gyógyvizének összetétele mg/l-ben

Kálium

K+

                   3,4

Nátrium

Na+

               620,0

Ammónium

NH+

                   8,1

Kalcium

Ca2+

7,9

Magnézium

Mg2+

4,3

Vas

Fe2+

0,33

Mangán

Mn2+

-

A kationok összege: 644

Nitrát

NO3-

-

Nitrit

NO2-

-

Klorid

Cl-

112,0

Bromid

Br-

1,2

Jodid

J-

1,7

Fluorid

F-

1,5

Szulfát

SO42-

26,0

Hidrogénkarbonát

HCO3-

1630,0

Szulfid

S2-

-

Összes foszfát

PO43-

0,28

Az anionok összege: 1775

 

 

 

 

       

 

A fürdő szolgáltatásai: szauna, masszázs, manikűr-pedikűr, fodrászat. A strand területén étterem és büfé várja a vendégeket. Új szolgáltatás a nudista napozó hely. A fürdő mellett 100 férőhelyes kemping üzemel, amely egyaránt alkalmas sátras és lakóautós vendégek fogadására.

 

 

 

Cím: H-6400 Kiskunhalas, Nagy Szeder István u. 1. Tel.: (00-36) 77/422-590, tel./fax: (00-36) 77/427-700
E-mail: halasthermal@emitelnet.hu; 

Honlap: http://www.halasthermal.hu

 


 

GPS koordináták: N 46°25,940’  E 019°28,282’

 

 

Egyesületek, alapítványok, egyéb civil szervezetek a az idegenforgalom szolgálatában

Civil    Közérdekű    Vallás   Vonzerő leltár 

 

 

Ha valaki a helyi szokásokra és emberekre kíváncsi, a legjobb, ha elmerül a társasági életben. Turistaként, néhány napra idelátogató vendégként erre azonban kevés az esély. Viszont a szabadidő tervezhető, ha tudjuk, kivel, hol találkozhatunk. Akik ebben segíthetnek, azok a civil szervezetek és baráti körök.

 

 

 

 

 

Halas Táncegyüttes.

Székhelye: Bokányi D. u. 8.

Telefon: 77/422-350.

Képviselő: Kornea Zsolt.

www.halastancegyuttes.hu

 

Az együttes és az alapítvány célja, hogy az ifjúság és a felnőtt lakosság néphagyományát és néptánckultúráját megőrizze, művelje

Hoppá Színpad

Székhelye: Kossuth u. 39.

Képviselő: Anda Péter.

Telefon: 77/422-433

                06/70/504-3376

A színjátszókör tagjai a II. Rákóczi Ferenc Mezőgazdasági, Közgazdasági és Informatikai Szakközépiskola diákjai

Kántor András Veteránautósok és Motorosok Egyesülete.

Székhelye: Tárogató u. 8.

Telefon: 70/236-4824,

                77/422-625

Képviselő: Fejes Ferenc.

 

Az egyesület minden évben megrendezi a veterán autók és motorok nemzetközi találkozóját. A már tradicionális rendezvény országos szinten is a legnagyobb és legjobban szervezett.  Az egyesületet felvette tagjai sorába a FIVA - Nemzetközi Veterán Autós és Motoros Szövetség is.

Kincses Zenekar.

Székhelye: Harangos tér 11.

Képviselő: Maruzsenszki Andor.

Telefon: 77/424-346.

A zenekar célja a magyar zenei dialektusok autentikus megszólaltatása. A zenekar gyakori szereplő a környező falvak kulturális életében. Táncházakat és egyéb műsorokat vállalnak. Mindezek mellett a környék tánccsoportjainak zenei kíséretét is ellátják.

Kiskunhalasi Amatőr Képzőművész Kör.

Székhelye: Állomás u. 4.

Képviselő: ifj. Szalai József.

Telefon: 77/428-626

A Kör lehetőséget biztosít arra, hogy a fiatalabb korosztály az idősebb művészekkel együtt dolgozva átvegye és továbbvigye a helyi művészeti tradíciókat.

Kiskunhalasi Lovasbandérium Egyesület

Székhelye: Bangó u. 4.

Képviselő: Waclawczyk Dariusz.

Telefon: 77/421-809

 Célja a jászkun huszár- és lovashagyományok őrzése, népszerűsítése, nemzeti értékeink népszerűsítése, gyarapítása, a magyar hadtörténelem értékeinek megismertetése. A bandérium részt vesz több állami, regionális, városi ünnepségen, bemutatón. Kapcsolatot tart a kronachi katonai hagyományőrzőkkel.

Kiskunhalasi NépdalkörEgyesület

Székhelye: Bercsényi u. 8.

Képviselő: Sozó József.

Telefon: 30/3391-080

Működés kezdete: 2001.

A szervezet célja a lassan feledésbe merülő régi nóták és népdalok felelevenítése, a tagok képzése, különböző versenyeken való részvétel. A népdalkört citerazenekar kíséri. Különböző rendezvényeken való fellépést vállal a kör. 

Kiskunhalasi Városi Vegyeskar

Székhelye: Gyöngyvirág u. 3.

Képviselő: Faddi Istvánné kórusvezető.

Telefon: 77/423-175.

Saját szervezésben minden évben tavasszal és karácsonykor hangversenyt ad az adott ünnepkörhöz kapcsolódó, igényes kórusművekből, a középkortól napjainkig, különböző stílusban. Rendszeres résztvevője a városi rendezvényeknek. Rendszeresen jár hangversenykörútra Erdélybe.

Kuruc Vitézek Nyugállományú Egyesület.

Székhelye: Petőfi S. u. 7–9.

Képviselője: Bakaity István.

Telefon: 77/522-429

                77/421-957

Az egyesület célja a magyar fegyveres erők és testületek nyugállományú tagjainak és hozzátartozóiknak a rendszeres találkozást, közös programokon való részvételt biztosítani.

 

 

Lorántffy Zsuzsanna Kamarakórus.

Székhelye: Hősök tere 2.

Képviselői: Andáné Vastag Andrea és

Nagyné Váczi Zita.

Telefon: 70/539-1236

Az egyre bővülő és nagyobb lélegzetű művekkel gyarapodó repertoárban egyaránt helyt kapnak a zenetörténet teljes szélességében a madrigálzene kincsei és az egyházi muzsika értékei. A megtanult kórusművek lehetővé teszik, hogy egyházi és világi alkalmakkor egyaránt fel tudnak lépni.

LYRA Együttes.

Székhelye: Bokányi u. 8.

Képviselő: Csorvási Zoltán.

Telefon: 77/422-350

www.lyra.hu

 

Az együttes azzal a céllal alakult, hogy a városba látogató költők közönségtalálkozóin, valamint zenés-irodalmi műsorokban vegyen részt. A kezdetek után egyre nagyobb lett az együttes repertoárja és a fellépések száma. Több komplett műsort állítottak össze a lyrások a különböző korosztályok számára, például a „Minden szót újra kimondani!” címűt József Attila, Buda Ferenc, Szilágyi Domonkos, Kosztolányi Dezső, Tamás Menyhért, Goór Imre, Pintér Lajos, Váci Mihály, Baranyi Ferenc, Papp Márió verseiből. Működésüket Kiskunhalas képviselő-testülete 1997-ben Pro Urbe díjjal jutalmazta. Évente egy alkalommal verskoncertet rendeznek Első ének címmel a városban élő fiatal költők műveiből és egy alkalommal Lyra Fesztivált, amelyen a helyi előadók mellett országosan ismert előadók és együttesek is fellépnek.

MÁV Fúvószenekar

Székhelye. Állomás u. 4.

Telefon: 422-541.

A zenekar a megye területén vállal fellépéseket, rendszeresen részt vesznek a városi ünnepségeken. Vezetője: Gáspár Csaba (70/339-2522)

MÁV Lokomotív Sporthorgász Egyesület 

Székhelye: MÁV Művelődési Ház,

Állomás u. 4.

Képviselő: Csankó Árpád,

Telefon: 77/422-541.

A Sóstót a horgászegyesület gondozza. Feladata a tó környékének rendben tartása, a haltelepítés, horgászjegyek kiadása. Kiemelt feladata az ifjúság nevelése, a nemzetközi sportbaráti kapcsolatok bővítése

Motolla Hagyományőrző Egyesület.

Székhelye: Kossuth u. 21.

Képviselő: Kovács Ibolya elnök.

Telefon: 20/243-5397

 

A szervezet tevékenysége közé tartozik hagyományőrző kézműves körök működtetése („Kópic” Kosárfonó Kör, „Szöszmötölő” szövő kör, „Bocskorszíj” bőrös kör, „Aranygyapjú” nemezelő kör, „Motolla” kézműves kör), játszóházak, gyermekfoglalkozások szervezése (városi gyermeknap, szüreti játszóház, karácsonyi játszóház) és felkérésre helyi, kistérségi, intézményes, szakszervezeti, vállalati gyermekfoglalkozások szervezése

Néptánc Kulturális Alapítvány.

Székhelye: Szabadkai út 1–3.

Képviselő: dr. Ferenczi Mária.

Telefon: 77/523-105

                30/3400-894.

 Az alapítvány fő célja a Halas Táncegyüttes működtetése és a népi hagyományok őrzése. E cél érdekében gyermek- és ifjúsági csoportokban oktatnak néptáncot; kutatják a népi játékokat; fesztiválokat, játszóházakat és táncházakat szerveznek.

 

 

Ördöngös Zenekar.

Székhelye: Harangos tér 11.

Képviselő: Maruzsenszki Endre.

Telefon: 70/387-8441

A zenekar eredeti, vonós magyar népzenét játszik. A hegedű, brácsa, cselló és nagybőgő mellett klarinétot és tangóharmonikát használnak zenéjükben. Elsődleges céljuknak tekintik, hogy a népzenét és magyar hagyományokat közelebb hozzák a fiatalokhoz. Ezért rendeznek havonta táncházat a Kiskunhalasi Művelődési Központban.

Szélkiáltó Természetvédelmi Egyesület.

Székhelye: Felsőszállás 96.

Képviselő: Fehér Péter elnök.

Telefon: 30/4654-667.

Közhasznú szervezet, megalakulása óta szervez nemzetközi természetvédő táborokat, amelyekben erdélyi és magyarországi gyerekek, fiatalok vesznek részt. A cél az, hogy a résztvevők megismerjék közvetlen környezetük élővilágát és táji jellegzetességeit. Rendszeresen szervez városunk határába vagy messzebbre is ismeretterjesztő túrákat, kirándulásokat. Kísérleti jelleggel erdei iskolát is indított.

Szent Margit Katolikus Felnőtt Vegyeskar.

Székhelye: Szent Imre u. 14.

Képviselő: dr. Czár György Imre.

Telefon: 77/421-514.

A vegyeskar hetente tart közös próbát és készül a következő vasárnapi szentmisére. Minden vasárnap a liturgia előírásait is betartva 3-4 szólamú motettákat szólaltat meg Halmos, Bárdos, Kodály, Beethoven és más zeneszerzők műveiből. A tagok évente részt vesznek egyházmegyei találkozókon, valamint a Kolping Egyesület által szervezett balatonföldvári országos kulturális összejöveteleken. Külön meghívásoknak is eleget tesznek.

Szilaj Citerazenekar.

Székhelye: Vezér u. 4.

Képviselő: Szűcs Sándor.

Telefon: (30) 352-6455.

http://www.szilaj.atw.hu/

Az együttes tagjai legfontosabb feladatuknak a hagyományőrzést tekintik. Többször kaptak arany fokozatú minősítést országos szakmai vetélkedőkön. Közép-Európa szinte minden országában felléptek már. Zenei repertoárjukban főleg alföldi népdalok szerepelnek. Honlapjuk:

Szivárvány Bábszínházi Alapítvány.

Székhelye: Dobó u. 17.

Képviselő: Fejes Józsefné.

Telefon: 77/421-990.

http://www.szivarvany.org/.

Az alapítvány célja a bábszínházi előadásokban szívesen közreműködő felnőttek és gyerekek közösségi összefogása. Részt vesznek régiós- és országos rendezvényeken, bővítik nemzetközi ifjúsági kapcsolataikat, évente bábos alkotó- és közösségépítő családi táborokat szerveznek.

Zöldsport Klub

Székhelye: Kiskunhalas, Kossuth u. 14.

Képviselő: Kovács Iván,

Telefon: 06/30/2490-977

e-mail: ivinform@freemail.hu

www.zoldsport.hu

A Klub célja a szabadidősportban résztvevők összefogása, részükre rendszeres sportolási lehetőség biztosítása, túrák  szervezése. A zöldsport elnevezés a klub által szervezett sportágakra, sportolási formákra utal, amelyek kizárólag a természetben, azaz zöld övezetben kerülnek megrendezésre.

 

 <<vissza


 


Közérdekű címek, információs pontok

  

Mentőállomás

Nagy Szeder u. 1.

segély: 104

77/421-634  

Kórház

Dr. Monszpart László u. 1.  

77/522-000

Rendőrség      

 

Szilády Áron u. 19.

segély: 107

77/423-255  

Tűzoltóság

Kőrösi út 21.

segély: 105

77/421-355           

Polgármesteri

Hivatal

Fogyasztóvédelem

Hősök tere 1.

77/523-100

77/523-141 

Városi rendészet

Köztársaság u. 1.

77/523-172

Állami

Tisztiorvosi Sz.

Semmelweis tér 28.

77/421-783,

 fax: 77/421-949

Mezei őrszolgálat

 

 

30/339-0383,

30/399-0384

Vám- és

Pénzügyőrség

Köztársaság u. 16.

77/428-739,

77/421-174

Autómentés

 

 

77/422-609

Autóklub

 

 

Segély: 188

Taxiállomás

Bethlen Gábor tér

77/420-420

Posta

Köztársaság u. 11

77/521-410

Bank automaták

BOV bejárat, Vasút u. 21.

Kórház főbejárat, Dr. Monspart L. u. 1.

Soltvadkerti Takarékszövetkezet Kossuth u. 4.

OTP Bokányi D. u. 5.

Kereskedelmi § Hitelbank, Bokányi D. u. 1.

Erste Bank  Bethlen G. tér 4.

Raiffeisen Bank, Bethlen G. tér 5.

 

 

 

 

Biztosítók és

bankok

ARGOSZ Bizt. Rt., Szilády Á. 5-7.

ÁB-AEGON Ált. Bizt. Rt. Kossuth 5.

Allianz Hungária Bizt. Fiók, Garbai S. 2-4.

AXA-Colonia, Kossuth u. 22.

Borotai Takaréksz. Bokányi D. 11. 

ERSTE Bank, Bethlen G. tér 4.

ING Biztosító Zrt. Eötvös u.5.

Kereskedelmi és Hitelbank, Bokányi u.1.

Konzumbank Rt. Kossuth u. 5.

OTP Bank Rt. Bokányi D. u. 5-7.

Raiffeisen Bank, Bethlen G. tér 5.

Soltvadkert és Vidéke Takszöv. Kossuth u. 4.

30/411-5587

77/422-833

77/421-377, 77/421-784

77/428-265, 77/423-575

77/520-390

40/222-222

77/500-464

77/421-225

77/422-963

77/421-422

77/521-070

77/421-228

Gyógyszertárak

Belvárosi, Kossuth 17.

Aranyoroszlán, Kossuth 37.

Szélmalom, Fazekas G. 39.

Aranymérleg, Szász K. 2.

Kertvárosi, Nyírfa u. 1.

Forrás, Eötvös u. 2.

77/422-016

77/521-118

77/522-375

77/421-654

77/523-415

77/521-610

Orvosi Ügyelet

Semmelweis Kórház, Dr Monszpart L. u. 1.

www.halasi-korhaz.hu

77/522-078 

Gyermekorvosi

rendelők

Nagy Szeder u.

Bem u. 1-3.

Kölcsey u. 20.

77/425-578

77/421-962

77/420-327

Fogászat

Sürgősségi

 ellátás

ünnepnapokon

RADIX Kft. Dékáni Á. U. 11.

Halad Dent kft., Csónak u. 2-4.

77/522-222

77/428-136

77/522-092

Állatorvosi

rendelők

Paprika A. u.

Paprika A. u. 26/b I. 6.

77/424-960

77/420-337

Talált tárgyak

irodája,

Polgármesteri

Hivatal

Hősök tere 1.

77/523-115

Kulturális

rendezvények

Művelődési Központ Bokányi Dezső u. 8.

77/422-350,

77/420-032 

kmk.halas@freemail.hu

Sportrendezvények

Városi Sportiroda Kertész u. 28/a

70/331-2341

admin@kiskunhalasisport.hu

Sportpálya

Kertész u.

77/421-382

Szállás, utazás

Proko Travel Utazási Iroda, Hősök tere 1.

www.prokotravel.hu

77/421-984 

 

Menetrend

Vonat: MÁV utinform.  Kossuth u. 49.

Busz: Kunság Volán Május 1. tér 9.

77/421-617

77/422-759

Idegenvezetés

Káposzta és Tsa Bt.

20/9466-727

EU Információs

pont,

Internetezési

lehetőség

Városi Könyvtár Szövetség tér 11.

www.vkhalas.hu

77/421-851

kkhalas@kjmk.hu

Civil információs

pont

Boróka Civil Ház Kossuth u. 21.

77/421-004

borokacivilhaz@freemail.hu

Általános

információk

 

 

Kistérségi Iroda Köztársaság u. 1. fsz.

www.halasregio.hu

77/428-288

kisterseg@kiskunhalas.hu

 

 <<vissza

 Vallási élet

 

Pápai oklevél igazolja, hogy Halas 1390-ben búcsújáróhely volt. A protestáns szellemű városnak már 1632-ben volt lelkésze. A református templom mellett, 1985-ben épült modern imaház. A református egyház gimnáziumot és óvodát is működtet. Az alsóvárosi (nagy) és a felsővárosi (kis) katolikus templom mellett is működik plébánia. A katolikus egyház általános iskolát működtet. A zsinagóga ma a megye egyetlen működő izraelita imaháza.  Átadták a gyülekezetnek az ország egyik legnagyobb baptista templomát és hitéleti központját. A különböző vallások egyházi és világi képviselői a tanításba és a város közéletébe is aktívan bekapcsolódnak.

 

      

Egyházak

 

 

Római Katolikus Egyházközség

Alsóvárosi Főplébánia 

Szent Imre u. 14. 

Telefon: 77/521-191, fax: 77/521-192 

 

 

Kiskunhalasi Református  Templom és Imaház

Hősök tere 2

Telefon/fax: 77/421-123

 

Felsővárosi Plébánia

Fácán u. 2

Telefon:77/421-067

 

 

Kiskunhalasi Baptista Gyülekezet

Nagy Szeder I. u. 24/a

Telefon: 77/422-587

E-mail: katonab@pannongsm.hu 

 

 

Evangélikus Egyházközség Kiskunhalasi Gyülekezet

Szilády  u. 22.

Telefon/fax: 77/421-912

Kiskunhalasi Izraelita Hitközség

Petőfi u. 1.

Tel.: 77/520-310, 77/423-489,

        30/347-3333

 

 

 

 

 

 <<vissza

 


 


Vonzerő leltár

Kiállítás, gyűjtemény, műemlék

Alsóvárosi Római

Katolikus Templom

Szentháromság tér

77/421-191
 

Plébániahivatal Szent Imre u. 14.

(műemlék)

Csipkeház és

 Csipkemúzeum

Kossuth u.37/a
 

77/421-797, 06/30/9358-499

www.halasicsipke.hu/

www.muzeum.halasicsipke.hu

Református temető

 és kőtár

(műemlékileg védett )

Kárpát u.

77/421-123

Ref. Lelkészi Hivatal, Hősök t. 2.

Idegenvezetés: Káposzta Lajos,

20/9466-727

Református templom

(műemlék)

 

 

Hősök tere 2.
 

77/421-123
 

Ref. Lelkészi Hivatal

 

 

Sáfrik-féle szélmalom

(ipari műemlék)

Kölcsey- Szélmalom u. sarok
 

77/423-232, 70/331-4292

Információ: Szalai József

(Halas Galéria)

www.szelmalom.halas.hu

Thorma János

Múzeum és Képtár

 

 

Köztársaság u.2.
 

77/422-864
 

muzeum@halas.hu
www.muzeum.halas.hu

Vadászati trófeák

 gyűjteménye

Kossuth u. 39.

(II. Rákóczi Mezőgazdasági Szakközépiskola)

77/422-433, 77/422-643
 

teko@rakoczi-khalas.sulinet.hu

www.rakoczi-khalas.sulinet.hu 

Városháza

(műemlék)

 

 

Hősök tere 1.

77/523-100

 

 

jegyzo@kiskunhalas.hu

www.kiskunhalas.hu

Végh-kúria:

Halas Galéria

Bajcsy Zs.u.5.

77/421-004, 30/3363-904

galeria@halas.hu

Zsinagóga

(Műemlék)

Petőfi u. l.

77/423-489

Raáb András hitközségi elnök

Szakmai előadás:

 Ritter Nándorné: 70/242-5312

Földrajzi és természeti értékek (Homokbuckák, Sóstó, Fejeték mocsár, védett fák)

Információ:

Polgármesteri H.

Idegenvezetés:

Hősök tere 1.

77/523-144

20/941-9913

Ván László főkertész

Ternyák Jenő

Rendezvényszervezők, színhelyek

Boróka Civilház  benne:

Ifjúsági Információs  és

Tanácsadó Iroda

Kossuth u. 21.

77/421-004

77/429-161

 

 

borokacivilhaz@freemail.hu

www.borokacivilhaz.hu

iti@halas.net,

Kardos Mónika

Csillagászati

Obszervatórium

 (látogatható)

Kossuth u.43.
 

77/423-355
 

Balogh István csillagász

www.c3.hu/~solaris/0kcso.htm

 

Filmszínház

Bethlen G.tér l.

77/421-368

www.mozi.halas.net

Halasi Hetek

rendezvények

 

 

Városszerte, főtér

77/422-350 
 

Információ: Halla Zoltán

kmk@halas.net,

www.halasi-hetek.hu

 

Halasi Szüret-,

és lovas

rendezvények

városszerte, lovaspálya
 

77/523-155
 

Információ:

Polg.Hiv.: Juhász Gábor

muvoszt@kiskunhalas.hu

JOKER DANCE

TUNING DISCO

Malom sor 4.
 

77/421-596, mobil: 70/314-1420

dtd@dtd.hu

www.dtd.hu

Közösségek Háza

és Internet

hozzáférés

Bokányi D. u. 8.

77/422-350

 kmk.halas@freemail.hu

 

Könyvtár és közösségi

Internet hozzáférés

Szövetség tér 11.

77/421-851
 

kkhalas@vkhalas.hu

www.vkhalas.hu/

 

 

Múzeumi Kerti Esték

/nyári esti rendezvények

Köztársaság u.2.

(Múzeum udvar, esőnap: filmszínház)

77/422-350

Információ: Halla Zoltán

kmk@halas.net

Vasutas Művelődési Ház

Állomás u. 4.

77/422-541

 

 

Fürdés, horgászat, vadászat, lovaglás, sport, játék

Bowling Centrum

Esze Tamás lakótelep. 10.

77/421-235, 06/70/2402-486

Bowling, fallabda, szauna,

 fitness

www.bowlingcenter.hu 

DIÁNA Vadásztársaság

Kéve u. 41., Szabadkai út 60.

06/30/943-5945

Paor –Smolcz József

Halasi Tenisz Club

teniszpályái

 

 

Erzsébet királyné tér 7/b

77/420-776

77/525-222

Dr Baksa László elnök

vincze.balint@hunent.hu

www.khtc.hu

Kiskunhalasi

Lovasiskola

Kárpát utca 14

Babó Szilvia 30/416-1427; Balogh János 30/9533-629

bjhalas@hdsnet.hu

www.lovaspont.hu

PIRTÓ Lovas

tanya fogadó

E53-as főút 47. km-nél

Pirtó, Zsombostó dűlő 57.

77/440-038

30/6305-649

Vezető: Tóth-Baranyi László

lovastanya-pirto@freemail.hu

Privát horgásztó

 

 

Hatöles út (53-as főútról)
 

30/9554-605

30/6252-446 

 

 

Információ: Tóth Sándor

toth-to@freemail.hu

www.toth-to.hu

Pulzus Sport &

Szabadidőközpont

Keceli út 2.
 

30/519-6192
 

Testépítés, fintness, fallabda,

szauna, aerobik

Sóstó

(napijegy. Lokomotív

 Horgász Egyesület )

Sóstó-üdülőtelep
 

77/422-541
 

Információ:MÁV Művelődési ház

Állomás 4.

Strand- és termálfürdő,

Napfény Camping

Nagy Szeder István u. 1. sz.

(Nyári bejárat a kórház felől)

77/422-590, tel/fax: 77/427-700

halasthermal@emitelnet.hu

www.halasthermal.hu

Tóth Balázs Lovastanya 

Sóstó, az 53-as út mellett

az 52- 53-as kilométerjelző

között

06/20/9825-202 

Információ: Tóth Balázsné

balazshalaslovas@emitelnet.hu

Városi Sportiroda 

Kertész u. 28/a

77/421-382
 

Információ: Kalicz László

sportiroda@atrtnet.hu

www.hajrahalas.hu

Gasztronómia

Akadémia söröző

és játékterem

Kuruc Vitézek Tere 6

77-423-560

 

 

Arany Kapu Rt

Kunfehértó, IV. körzet 6.

77/407-044, fax: 77/407-110

aranykapu@aranykapu.hu

www.aranykapu.hu/

Ben Joe bar

(Bendzsó bár)

Vasútállomással szemben

77/420-411

 

 

Blonder Sörház

(söröző - étterem)

Kadarka u. 6.

 (Sóstó üdülőtelep)

20/235-6086

 

 

Csipke Hotel étterme

Semmelweis tér 16.

77/421-455

recepcio@csipkehotel.hu

Halas Bonbon

Édesipari Kft.

Szathmáry Sándor u. 33.

77/422-504, 30-352-1533

halasibonbon@emitelnet.hu

emitelnet.hu/~halasibonbon

Halasi Borászati Kft.

Batthyány u. 54.

77/422-228, 77/420-011

info@halasibor.hu

www.halasibor.hu,

Halasi Csárda

Május 1. tér 5.

77/422-825

www.csarda.halas.hu

HALASVÁR Étterem

Malomsor 

(Shell benzinkútnál)

70/382-8068

 

 

Havana Club

pizzéria és étterem

Szilády Áron u. 5-7.

77/426-100

www.havanaclub.hu

Jung tanya

Felsőszállás pta. 111.

(Olajos út)

70/331-6127, 20/451-0649

lorinczkoch@citromail.hu

www.jungtanya.hu

Kötönyi Csárda

Kötönyi út 2.

77/424-238

www.csarda.halas.hu/
kotonycsarda.html

Malom Panzió

 Csárda

Malomsor 4.

77/421-650

 

 

Matéza

Söröző és Étterem

Bethlen Gábor tér 1.

77/423-026,  06/70/328-6118

info@mateza.hu

www.mateza.hu

Mini Cafe

Bokányi Dezső u. 16.

 

 

www.minicafe.hu

Muskátli cukrászda

Kossuth u 47/a

77/421-683

info@kozlacukraszda.hu

www.kozlacukraszda.hu

 

Pista-Pizza

Szász Károly u. 2

77/424-444 , 30 / 555-1116

www.pista-pizza.hu

Pizzéria

Köztársaság u. 5.

77/421-171, 30/2-702-005

www.pizzeria.kiskunhalas.net

Sárfi Pince-borozó

Gubodi út

 

 

 

 

Sóstói csárda

Sóstó üdülőtelep

77/521-400, 77/521-402

Fax: 77/521-403

www.sostocsarda.hu

 

 

Termál étterem

Dr Monszpart László u. 4.

06/30/313-1500 

 

 

Tölgyfa étterem

Nagy Szeder I. u. 1.

06/70/555-3550

 

 

Tiszti  Club étterme

Petőfi u. 7-9.

77/522-429

 

 

xXx Cafe

Széchenyi u. 138.

 

 

info@xxx.cafe.hu

MEDIA

 

Szerkesztőség:

halastv@halastv.hu, hirdetés: info@halastv.hu

 

Városi hetilap (Szerdánként)

Szerkesztőség 6400 Kiskunhalas,

Bethlen G. tér 1.

Tel.:/fax: 77/426-676

E-mail: info@halasitukor.hu

HALASMÉDIA

Halas TV és a

Halasi Tükör

közös hírportálja

Bethlen Gábor tér 1.

Halasmédia non-profit Kft.

www.halasmedia.hu

 

 

 

Széchenyi u. 119.

Tel/fax: 77/428-300

Mobil: 70/3351-383

show@mckenzye.hu

http://mckenzye.tv

92.9PartyFM rádió

Kossuth u. 29.

Tel.: 77/526-026, fax: 77/526-046,

77/526-040

radio@92.9partyfm.hu

www.92.9partyfm.hu

 

pavillon

(havi, német

nyelvű kiadvány)

Kossuth u. 17.II.21.

Molnár Viktória mob.: 70/391-0469

Dr Schindler Árpád mob.: 30/9458-577

info@pavillon.hu

www.pavillon.hu

Petőfi Népe

 halasi szerkesztőség

Szilády Áron u. 5-7.

Tel.: 77/523-852, 77/525-670

petofinepe@axels.hu

www.petofinepe.hu

 

Kiskőrös, Petőfi tér 17.
 

Telefon/fax.: 78/413-803
 

Kiadó: Sajtó-Team Kft.

kisterseg@regionaplo.hu

Honlapok:

 

 

Kiskunhalas  Polgármesteri Hivatal

 

 

Halasi Többcélú Kistérségi Társulás

Telefon: 77/523-177

Telefon/fax:77/428-288

www.kiskunhalas.hu

informatika@kiskunhalas.hu

 

www.halasregio.eu

kisterseg@kiskunhalas.hu