Kisszállás

 

A község területe: 9206 hektár

Belterület: 485 hektár

Lakosság száma: 2576 fő (2011)

  

Kisszállás Magyarország déli részén, a Duna-Tisza közén fekszik, a bácskai feketeföldek és a kiskunsági homok választóvonalán. A szerb határ csupán 15 km-re van. Legjobban az 55. számú, Szegedet és Baját összekötő főútról közelíthető meg a község. A környező településekkel buszjárat köti össze.

 

   

 

Miért érdemes idejönni?

Ha valaki kíváncsi arra, hogyan nézett ki egy főúri uradalom kastéllyal, parkkal, kápolnával és gazdasági épületekkel az 1940-es években, az mindenképpen kérjen itt egy helyi idegenvezetőt! Sok minden megmaradt a múltból, amit a hagyományőrzők műsoraikban elevenítenek fel. Ajánlott kilátogatni a közeli kézműves tanyára, ahol igazi fasátrak várják a bejelentkezett diákcsoportokat.

 

 

 


 


 


Történelem

 

A település határterülete már az őskorban is lakott volt. A honfoglalás idején több falu is keletkezett a környéken. Kisszállás kun településként jött létre, a középkorban Halasszékhez tartozott. A török hódoltság korában elnéptelenedett, és pusztaként használták területét a birtokosok. A mai községről az első térképek a XVIII. század végén készültek. Az Orczy-család nagybirtokossága idején is állt itt már magtár, néhány gazdasági épület és lakóház. Ez idő tájt jöttek a pusztára az első betelepülő jobbágyok. A csekély számú lakosság mezőgazdasági termeléssel, valamint marha és birka legeltetésével foglalkozott. Igazi fellendülés az új tulajdonos, Stametz Mayer János bécsi bankár ideje alatt történt. Ez a család 1846 és 1944 között birtokolta és irányította a nagy uradalmat. Ma is állnak épületek azokból az időkből.

 

   

 

Kisszállást 1871-ben szervezték községgé. A pusztai állattartással együtt járt a betyárvilág. Ebből a korból őrzi az emlékezet azt, hogy a község Rohoda nevű területén, az Almajortól délre volt egy vízállásos nádas rét. Itt állt a XIX. században egy hírhedt kocsma, ahol a betyárok mulattak. Mindez már a múlté, de ha valaki elolvassa a régi Halas környéki betyárdalok és balladák szövegét, ráismerhet egy-egy környékbeli családnévre vagy pusztára…

 

 


 


 


Gazdaság

 

A község lakónépessége az 1950-es évektől folyamatosan fogy, illetve jelenleg stagnál. A 90-es évekig működött egy mezőgazdasági szövetkezet, ami azóta Zrt-vé alakult. A mezőgazdaság fő profilja a gabonatermesztés, a szarvasmarha tenyésztés és a tejtermelés.

A mezőgazdaság azonban egyre kevesebb embernek nyújt folyamatos és kiszámítható megélhetést. Emiatt a munkaképes lakosság 15-20 százaléka vidéken dolgozik, ingázik. Iparként említésre méltó a vágóhídi húsfeldolgozás, a cukorcsomagoló üzem. Az új piaccsarnok az árusok kényelmét szolgálja. A környék települései közül itt folyik a legélénkebb piaci kiskereskedés.

 

   

 

 

Az önkormányzat negyedévente adja ki tájékoztató kiadványát, amelyet minden család megkap. A községnek a Baranya megyei Magyarszék a testvértelepülése. 


 

 


Kultúra

 

A község történetét a lakossági közreműködéssel bővülő helytörténeti gyűjteményből ismerhetik meg a látogatók. Bővebb információ az iskolában és a polgármesteri hivatalban kérhető.

 

 

A hagyományokat a Kisszállási Asszonykórus, a Piros Muskátli Hagyományőrző Tánccsoport és Krámli Kinga népdalénekes ápolja a községben. A Tanyavilág Kulturális Egyesület kézműves táborai és a Lámpás együttes ugyancsak hozzájárul a népi kultúra megismeréséhez, megtartásához.

 

 

   

 

 

Évtizedes múlttal rendelkezik a Kisszállási Tűzzománc Tábor  amelyet a művelődési házban tartanak a nyári hónapokban. A tábor vezetője: Sugár Ibolya iparművész. Infó: a művelődési házban.

 

   

 

 

 

 

A Sportcsarnok kulturális, sport és szabadidős rendezvények céljára bérelhető.

 

 

 

 

 

Építészeti értékek:

-   Nagykastély, jelenleg a Sallai István Általános Iskola székhelye (műemlék jellegű épület)

-   Kiskastély, jelenleg Idősek Otthona (műemlék jellegű épület)

-   Művelődési ház

-   Uradalmi épületek:
          -  egykori gőzmalom – jelenleg ipari épület

          -  egykori lakóház – jelenleg vadásztársaság irodája

          -  tanyai iskola a vitézi földeken

          -  egykori orvoslakás —most idősek napközi otthona

          -  gazdasági épület — egykor magtár

-   Óvoda  — egykori csendőrlaktanya

-   Plébánia

-   Idősek nappali épülete

-   Piros Hetes vendéglő

-   Posta

-   Templom

 

 

 

     

 

   

 

  

 

 

Információ: Művelődési Ház és Könyvtár, 6421 Kisszállás, Felszabadulás u. 10., telefon: 77/457-602

 


 


 


Rendezvények

 

 

Megnevezése

Időpontja

Helyszíne

Nemzetközi Néptánc –találkozó

május

Művelődési Ház és parkja

Gyermeknap

június első vasárnapja

Művelődési Ház és parkja

Kastélyest

augusztus 19.

Kastélypark

Falunap

augusztus 20.

Művelődési Ház, sportpálya, piactér

Népdalkórusok találkozója

október közepe

Művelődési Ház

 

 

   

 

   

 

    

 

   

 

   

 

 

Információ és jelentkezés: Művelődési Ház és Könyvtár, 6421 Kisszállás, Felszabadulás u. 10.,77/457-602

 


 


 


Idegenforgalom

 

Mivel a község hajdan földesúri uradalom központja volt, több olyan látnivalóval is rendelkezik, amely a régi időkre utal. A település jelentős ősparkja csodálatos látványt nyújt az év valamennyi időszakában.

 

 

Nevezetesebb építmények:

 

 

Kastély:

1855–56-ban emelt, neoklasszicista stílusú, egyemeletes, alápincézett, palatetős téglaépület. Hosszúsága 50 m, szélessége 20 m. 1909-től modernizálták, felújították. Központi gőzfűtéssel látták el, a belső falakat textiltapétákkal vonták be, parkettáztak, mintás műkövekkel rakták le auláját, alsó folyosóját. Elöl is, hátul is hatalmas angolpark vette körül. Tulajdonosa Boncompagni Ludovisi Arduina hercegné és San Martino-i Valperga Henrik gróf, akik a község jelentős fejlesztője, Stametz Mayer János bankár unokái voltak.

Egyik része 1948-ban iskola lett, a másikat tanítók lakásaként használták. Az évtizedek folyamán jelentősebb átalakítások történtek benne. 1975-ben a Kiskastély és a Nagykastély közé új diákotthoni szárnyat építettek. Ma műemlék jellegű épület, iskola. Eredeti elemként megmaradt a főbejárati ajtaja, faborítású lépcsőháza, a bejárati ajtó melletti öntöttvas kandeláberek és két öntöttvas csillárja.

 

 

 

 

 

Kiskastély:

A Nagykastélytól északra épült 1913-ban. Egyemeletes téglaépület. Az alsó szintet a személyzet, a felső szintet a vadászvendégek lakták. Ma alsó szintje az idősek szociális otthona, az emeleten pedig a diákotthon kapott helyet.

 

 

 

 

 

 

Katolikus templom:

A kastély építése idején készült egy kis kápolna is, amelyet az 1970-es években kibővítettek és modern, a hagyományos katolikus templomoktól eltérő kerek formában építettek meg. A stációképek is egészen új stílusúak. A templom érdekessége még, hogy nincs tornya.

 

 

 

 

 

 

 

Emlékművek:

Az I. és II. második világháborúban elesett kisszállási katonáknak állítottak  emlékművet az iskola (kastély) előterében, illetve rondóján.

A község központi parkjában található a „Magyar Forradalmak” című szobor.

 

 

 

 

 

Információk a községről: Polgármesteri Hivatal, 6421 Kisszállás, Felszabadulás 28., telefon: 77/557-020,

77/557-010, fax: 77/457-001; kszallaspolghiv@emitelnet.hu


 


 


Gasztronómia és szálláshelyek

 

A községben nem található idegenforgalmi szálláshely. Vannak azonban olyan ingatlanok, ahol lehetséges csoportok elszállásolása.

 

 

Iskolai diákotthon

Leginkább a hétvégén és nyári időszakban vehető igénybe, azonban előzetes bejelentés alapján a szállás más időpontokban is bérelhető. A diákotthon 30 fő elszállásolását és étkeztetését tudja vállalni.

 

Információ és bejelentkezés: Sallai István Általános Iskola és Diákotthon, 6421 Kisszállás, Iskola u. 20-22., telefon: 77/557-040 

 

 

 

Tanyavilág Kulturális Egyesület

A farm Kisszállás község külterületén, a vasúthoz közel, a körforgalomtól kb. 100 méterre  található A tanya diákok vagy más, egyszerűbb szállást igényelő turistacsoportok fogadása alkalmas, előzetes egyeztetés szükséges.

A bentlakásos rendezvényeknél 40 fő részére szállást és teljes ellátást biztosítanak a nyári időszakban. Ősszel és télen ez 15 fő részére lehetséges. A központi épület melegítő konyhával, hideg-meleg tusolókkal, mellékhelyiségekkel és 25 férőhelyes ebédlővel rendelkezik. A 180 m2-es nádtetős közösségi színtérben 3 darab parasztkorongozó, l elektromos korongozó,  l nagy elektromos égetőkemence, 10 különböző méretű szövőkeret, valamint bőrözéshez és fafaragáshoz való kézi szerszámok találhatók. Az udvaron áll a kenyérsütéshez és égetéshez is alkalmas kemence, ezenkívül 10, egyenként négyszemélyes, cseréppel fedett fasátor. Sátorozás is lehetséges az udvaron.

 

     

 

 

Információ és jelentkezés:
Mikó Piroska  6421 Kisszállás V. körzet 46.
6400 Kiskunhalas, Pf.: 193., tel/fax: 77/457-637; 20/412-7115;
e-mail: sacro12@emitelnet.hu

 

 

 

 

Étkeztetés nagyobb csoportok részére:

 

 

Piros Hetes Vendéglő

6421 Kisszállás, Felszabadulás u. 45.

Farkas László

06-70/941-1306

e-mail: lacesz@citromail.h

 

 

Kisszállás Község Önkormányzat Konyhája

6421 Kisszállás, Iskola u. 20-22.

Tel.: 77/557-020/23 (Miksz Jánosné)

 


 


 


Civil szervezetek

 

Tanyavilág Kulturális Egyesület

Az egyesület székhelye Kisszállás község külterületén, a körforgalomtól kb. 100 méterre a tompai határátkelő felé jobb oldalon található. Központi fekvése miatt könnyen megközelíthető.

 

 

A Tanyavilág Kulturális Egyesület 1991-ben alakult meg. Tagjait zömmel a tanyán élő értelmiségiek alkotják, de csatlakoztak hozzá olyan emberek, akik szeretik a tanyasi életmódot, feladatuknak tekintik a hagyományőrzés, a népi mesterségek megtanulását és azok átadását.

Az Egyesület tevékenysége zömmel ugyan a népi kismesterségek tanításán alapul, de a tanyai embereknek is gyakran szerveznek érdekes programokat. Tevékenységük kora tavasztól késő őszig tart. Nyáron kézműves alkotótáborokat, valamint mesterkurzusokat szerveznek felnőttek és gyermekek részére.

 

 

  

 

   

 

  

 

Itt tartja próbáit a Lámpás népzenei együttes, amely az egyesület berkein belül működik. Autentikus népzenét játszik, a zenekar népdalra, népzenére tanítja a táborok, tanfolyamok résztvevőit.

 

 

Az egyesület nonprofit szervezet lévén támogatásokból és pályázatokból tartja fenn magát.

 

 

Lehetőségek:

— kerékpár és motoros túrák megállóhelye

— szálláslehetőség 40 főre, plusz sátrakkal akár 120 fő is

— hosszú hétvégén osztálykirándulásokra igénybe vehető

— javasolt az éjszakai gyalogtúra

 

 

A táborokra alkalmas, kézművességhez tárgyi eszközökkel felszerelt tanya előzetes egyeztetés alapján vehető igénybe.

 

Cím és információ:

Tanyavilág Kulturális Egyesület,

6421 Kisszállás V. körzet 46.

 

Levélcím: Mikó Piroska,

6400 Kiskunhalas, Pf.: 193

tel/fax: 77/457-637; 20/412-7115

 e-mail:sacro12@emitelnet.hu

 

 

 

 

Kisszállási Asszonykórus

Az asszonykórus dél-alföldi népdalokat és nótákat énekel, leginkább a helyi és környékbeli rendezvényeken. Háromszoros aranyminősítésű csoport. 1996 óta minden év októberében rendezik meg Kisszálláson a népdalkórusok találkozóját.

 

  

 

Információ: Művelődési Ház, 6421 Kisszállás, Felszabadulás u. 10., telefon: 77/457-602

 

 

 

 

Piros Muskátli Hagyományőrző Tánccsoport

A csoport 1997-ben alakult a település középiskolás és főiskolás fiataljaiból. Eleinte csak a szüreti bálra és felvonulásra tanultak be néhány lépést, később azonban a repertoárjuk kibővült. Nevüket az első közös dalukról kapták, a „Pici piros muskátli” kezdetűről.

Több éve képzett néptánctanárt alkalmaznak, aki igazi, színvonalas tánccsoporttá fejlesztette a társulatot. A csoport minden tagja szívén viseli a hagyományok ápolását és a magyar kultúra bemutatását. A néptánccsoport lassan felnőtté vált. Ma már évente több önálló rendezvénye is van és a művelődési házzal közösen rendezik meg a település legjelentősebb megmozdulását, a Nemzetközi Néptánctalálkozót.

Információ: Művelődési Ház

 

 

 

Nyugdíjas Egyesület

Mintegy 100 fővel működik az időskorúakat összefogó szervezet a községben.

Információ: Bundula János, 77/457-327

 

 

 

Mozgáskorlátozott Egyesület

Az egyesület a kiskunhalasiakkal közösen működik. Helyi vezetőjük Alattyáni Lászlóné,

telefonszám: 70/510-5256, 70/932-2280, 77/457-216

 

 

Szociális Alapítvány

Fő feladata a nagycsaládosok és szegények gondozása. Kirándulásokat és programokat szervez részükre. Vezetőjük Urlauberné Horváth Éva, telefonszáma: 30/338-1699.

 

 

Kisszállási Ifjúsági Egyesület

Az egyesület célja: a község fiataljainak bevonása a település kulturális és társadalmi életébe.

Vezető: Bajnai Diána Tel: 77/457-602

 

 


 


 


Természeti értékek

 

Aki a község központjába érkezik, annak rögtön feltűnik a homokhátsági falvakban ritka, szinte őspark jellegű növényzet. Ez a hajdani uradalmi kasznároknak köszönhető, akik nagy gondot fordítottak a parkosításra. Az 1910-es években 50 katasztrális hold angolkertet létesítettek. Több tucat fajta díszfa és cserje nőtt benne: bukszus, galagonya, som, fekete és lucfenyő, jegenye, gesztenyefa. Később, 1950 után szétosztották telkeknek, és a fák nagy részét kivágták. Ma már csak a faluközpont maradt meg. A park ma is látható, az utódok által ápolt részei a következő területek:

 

 

-         ősfák a művelődési háznál az egykori kúriakertből (csüngő akác), valamint a parókiánál mamutfenyő;

-         központi ősparkok a kastélypark maradványaként;

-         óvoda mögötti fasor;

-         sportpálya melletti fasor.

 

   

 

  

 

  

 

 

 

Növényi ritkaságok láthatók még a Vitézi földeken (exlege terület és láp), valamint Tüskös területén, ahol természetközeli állapotban maradt meg az élővilág. Ez a homokos-szikes terület az itt növő szúrós kórókról és bozótokról kapta a nevét.

 

 


 


 


Közérdekű címek

Név

Cím

Telefon és e-mail cím

Polgármesteri Hivatal

6421 Kisszállás, Felszabadulás 28.

77/557-020

77/557-010

kszallaspolghiv@emitelnet.hu

Művelődési Ház és Könyvtár

Felszabadulás u. 10.

77/457-602

zsoldosildiko@emitelnet.hu

Sallai István Általános Iskola és Diákotthon

Iskola u. 20-22.

77/557-040 

Egészségügyi Központ

Petőfi S. 22.

77/457-012

Gyógyszertár

Felszabadulás u. 40.

77/457-016

Magyar Posta Zrt.

Felszabadulás u. 18.

77/457-014

fax. 77/457-031

Orvosi Rendelő

Marx u. 9.

77/457-645

OTP és Kereskedelmi Bank Rt.

 

 

40/366-388

Rendőrség

Felszabadulás 35.

7/457-007

Sportcsarnok

Maczkó Tibor gondnok

Baba u. 7.

 

 

06/30/6268-171

Takarékszövetkezet Tompa és Vidéke

Felszabadulás u. 22.

77/457-005