Van hozzáférése? | lépjen be
Váltás az akadálymentes honlapra 2024. május 29. | Ma Magdolna és Léna napja van.

Balotaszállás

Erdők és mezők falujában 

Balotaszállás község Kiskunhalastól délre 11 km-re található. Vasúton a Kiskunhalas-Kelebia vonalon, közúton az 53-as főútról leágazó bekötőúton érhető el. A táj felszíne hullámos síkság, talaja jórészt futóhomok. A felszín alatt termálvizet, kőolajat, földgázt találtak. Utóbbiak kitermelése jelenleg is folyik, a termálvíz még hasznosításra vár.

A vendégeket nagy erdőségek várják, melyeket leginkább lovaskocsiról vagy lóhátról érdemes megismerni. További program lehetőség még a községben lévő gyűjtemények látogatása. Aki szüretelni akar, ősszel erre is lehetőséget kap, majd megkóstolhatja a tavalyi borokat a présházban. Ha pedig a látogatónak kedve tartja, kipróbálhatja a tanyasi életet, a reggeli tehénfejéstől kezdve az esti etetésig.


Történelem

Belterület: 100 hektár 

Külterület: 10394 hektár

Lakosság: 1578 fő (2011)

 A honfoglalást követően Botond vezér telepedett le népével ezen a tájon, amit az itt talált bizánci fémpénzek, fazekasedények és aranydísztárgyak bizonyítanak. A tatárjárás idején lakatlanná vált területre IV. Béla király félnomád, pogány kunokat telepített a XIII. században. Ekkor kapta a nevét a vidék birtokosáról, Baltha kun kapitányról: Baltha-szállása.

 Később a terület Hunyadi-birtok lett, majd 1566-ban II. Szulejmán csapatai felperzselték a falut,  a népesség elpusztult.

A török uralom alatt és az utána következő évszázadokban az itteni lakosság létalapja a rideg pásztorkodás volt. Ezt őrzik a dűlőnevek is: Füzes, illetve Alsó- és Felsőgöbölyjárás. A puszták a XIX. században váltak jellegzetes tanyás vidékké. A község 1952. január 1-jén alakult meg és vált függetlenné Kiskunhalastól.


Gazdaság 

A község lakosságának megélhetése főleg a mezőgazdasághoz kötődik. A hagyományos növény és állattenyésztés mellett szőlő-gyümölcstermesztés, valamint modern kertészeti kultúrnövények termesztése jellemző. A gazdasági társaságok brojlercsirke előállítással, víziszárnyas törzsbaromfi neveléssel, keltetéssel, utóneveléssel, műanyag- és papírfeldolgozó tevékenységgel, mezőgazdasági, élelmiszeripari, kereskedelmi és szolgáltató tevékenységgel foglalkoznak.

Az 1952-ben megalakult község történetében a vasútvonalnak és az állomásnak meghatározó szerepe volt.

A községben van posta, valamint egy takarékszövetkezet helyi fiókja nyújt pénzügyi szolgáltatásokat.


Kultúra 

A kisközség több olyan látványossággal rendelkezik, amely akár egy egész napra kínálhat programot családoknak vagy nagyobb csoportoknak egyaránt.


Tájház

A Balotaszállási Községi Könyvtár és Közösségi Színtér tájházának két helyiségében tekinthető meg a falu régi tárgyaiból összeállított kiállítás. Az idelátogató vendégek az itt dolgozó könyvtáros-népművelő segítségével bepillanthatnak Balotaszállás történetébe.

Nyitvatartási idő:

Kedd 9.30-16.30  óráig

Szerda 9.30-18.30  óráig

Csütörtök 9.30-18.30  óráig

Péntek 9.30-18.30  óráig

Szombat 9.00-13.00  óráig

Előzetes egyeztetés alapján más időpontokban is kinyitják

Cím, elérhetőség: Balotaszállási Községi Könyvtár és Közösségi Színtér, Jámbrik Attiláné  

6412 Balotaszállás, Balassi u. 10. 

Tel/fax: 77/442-010, 70/387-8220

E-mail:blanka66@freemail.hu


Gyuris Károly dísztárgyai

A faluban élt és dolgozott Gyuris Károly citerakészítő–csuhéfonó, kézműves.

A Polgármesteri Hivatalban tekinthetők meg hagyatékának legszebb darabjai: a kukoricacsuhéból készített bútorok és dísztárgyak.

Cím, elérhetőség: Polgármesteri Hivatal, 6412 Balotaszállás, Ady E. u. 26.

Tel.: 77/542-020, 77/442-098; 

E-mail: bszallas@t-online.hu


Csengő- és kolompgyűjtemény

Víg Lajos hagyatéka a  csengő- és kolompgyűjteménye a régi pásztorélet relikviáit ismerteti meg a látogatókkal. Csak bejelentéssel látogatható magángyűjtemény.      

Cím, elérhetőség: Fűzfa u. 3.

Tel.:77/442-214


Tanya Galéria

Szabó Sándor amatőr festő, alkotásait rendszeresen kiállítja a falunapokon. Képei emellett az általa működtetett Merkbau Tanya Galériában tekinthetők meg. A műhelyből, irodából és kiállító teremből álló épületkomplexum a Kiskunhalas táblától 6 km-re, a 65-ös kilométerkő után jobbra lefordulva érhető el, ezt tábla is jelzi.

Cím, elérhetőség:

Lakás: Balotaszállás Kossuth u. 18., 77/442-226

Tanya Galéria: Balotaszállás I. ker. 68. 30/468-6204


Temlom

Az 1996-ban épült római katolikus templomot a történelmi egyházak közösen használják. Az ezredforduló tiszteletére felújított haranglábat a templomkertben állították fel. A község  honfoglalást követő korból származó templomhelyeit, emlékoszloppal jelölték meg a millennium tiszteletére. Így négy emlékoszlopot  állítottak fel  Balotaszállás, Ruzsa, Pusztamérges Öttömös települések közös találkozásánál – a Négyeshatárnál. A kopjafákra faragott címerek emléket állítanak a múltnak és üzennek a jövőnek.

A község címerén a balotaszállási honfoglalás kori sírlelet, egy női aranyozott ezüst lószerszám-szíjvég látható. További környékbeli lelet a kiskunhalasi Thorma János Múzeum állandó kiállításán tekinthető meg.


Rendezvények

Balotaszállás rendszeres közösségi rendezvénye az augusztus 17–20. közötti falunapok. E rendezvénysorozat tradicionális része a Felső-Bácskai Kettes Fogathajtó Verseny, valamint  Népzenei Találkozó.

Októberben szüreti mulatságot szerveznek: délelőtt lovasfogatos szüreti felvonulás, délután pedig szüreti műsor. Ilyenkor lépnek fel a citeracsoportok, valamint a balotaszállási asszonykórus. Este bált rendeznek a művelődési házban.

Információ a rendezvényekről:

Balotaszállási Községi Könyvtár és Közösségi Színtér, Jámbrik Attiláné  

6412 Balotaszállás, Balassi u. 10.

Tel.: 77/442-010, 70/387-8220;

E-mail:blanka66@freemail.hu


Idegenforgalom

Akit érdekel a csendes falusi élet, no meg a múlthoz kötődő kiállítások, feltétlenül el kell látogatnia Balotaszállásra. A településre érkezők a Rádóczi-tanyán vagy a Balota fogadóban találnak szállást, lovaglási, sportolási lehetőséget. Erdészházat tart fenn, és vendég vadászok fogadását is vállalja a Rákóczi Vadásztársaság. Érdekes látnivaló a magántulajdonban lévő, Dietrich-féle szárnyas, nádfedeles pince-présház. Ezt ma a Veltelini Kft. üzemelteti. 


Veltelini Kft.

Cím, elérhetőség: Kiskunhalas, Széchenyi u. 14. 

Tel.: 20/473-0759

E-mail: veltelini@hdsnet.hu

Telephelyük és a pince címe: 6412 Balotaszállás, 4. körzet 1. 

A Dietrich-féle szárnyas, nádfedeles pince-présház, Balotaszállás déli részén, Kiskunhalastól 18 km-re, szőlőtáblák között található. Ha Balotaszállásról az Öttömös felé vezető úton haladunk, akkor a 6. kilométerkőnél, a rádió adótorony mellett jobbra, mintegy 500 m-re található.

A borászati üzem közelében fekvő, nádfedeles, vendéglátásra berendezett ún. Nádas pince kiválóan alkalmas borkóstolók tartására, valamint 40 főig hideg-meleg étkezés lebonyolítására. A szőlőben ősszel a vendégsereg is szüretelhet vagy éppen megkóstolhatja a borszőlő fajtákat – akár magáról a tőkéről is.    


Balota fogadó

Lovaspanzió a benzinkútnál. Étkezés és szállás, valamint lovaglási lehetőség biztosított.

Cím:    6412 Balotaszallas, I.ker.76

Tel./Fax: 0036 77 44 23 23

Mobil: 0036 70 223 41 60

Mobil: 0036 30 308 11 58

E-Mail: balota-fogado@t-online.hu

Internet: www.balota-fogado.emitel.hu


Kék – túra útvonal

Kunfehértó irányából kék túraútvonal halad át Balotaszálláson, festői környezetbe vezetve a túrázás szerelmeseit. Az útvonal Öttömös–Kelebia–Ásotthalom településeken át vezet tovább Szeged felé. Emellett egyéb túrázási lehetőségek is adottak a község határában.

 

Rákóczi Vadásztársaság

A 7000 hektáros vadászterület nagy értéke a viszonylag magas, 50 százalék fölötti erdős terület. A nyár-, akác- és fenyőerdőben több mint 20 leshely található. A kevés és szórványosan előforduló gímszarvas és dámvad mellett főleg apróvad és őz vonzza ide a vendégvadászokat. Részükre kísérőt, szállást és ellátást biztosít a társaság.

Elérhetőség: Rádóczi Ferenc elnök, Balotaszállás II. ker. 27. tel.: 30/987-0692


Rádóczi-tanya

A tanyai turizmust kedvelőknek ideális udvarház a puszta és az erdő találkozásánál.


Civil szervezetek

Balotaszállási Citerazenekar

Feladata: a hagyományok átadása a fiataloknak, valamint fellépések szervezése.

Vezetője: Oláhné Ván Zsuzsanna.

Cím, elérhetőség: 6412 Balotaszállás, Ady E. u.


Balotaszállási Asszonykórus

Feladata: a hagyományok ápolása, valamint fellépések szervezése.

Vezetője: Balázs-Piri Lászlóné Rézi

Cím, elérhetőség: 6412 Balotaszállás, Petőfi u. 41., 30/562-9029


Rákóczi Vadásztársaság

Feladata: a vadászatok koordinálása, a vadállomány gondozása.

Cím, elérhetőség: Rádóczi Ferenc elnök,

6412 Balotaszállás II. ker. 27. 30/987-0692       

Információ helytörténeti és kisközösségi ügyekben: Németh Vendel nyugdíjas polgármester, tel: 77/442-057


Természeti értékek

Szürkenyár-génrezervátum

1987-ben telepítették azt a nyárfaerdőt, amely a hazai és a világ más tájairól idehozott nyárfa fajokat reprezentálja. A szakemberek rendszeresen járnak erre a mintaterületre, hogy hajtást, gallyat vigyenek az ország más tenyésztelepeire szaporítóanyagként. A 68 fajta nyárfa felelős gazdája a sárvári Erdészeti Tudományos Intézet.

Információ és szakmai vezetés: Mester János, Balotaszállás, Balassi B. u. 8.,

Tel.: 30/6302-344; bszallas@t-online.hu


Szálláshelyek

Balota fogadó

Lovaspanzió a benzinkútnál. Szolgáltatásaik: félpanziós ellátás, medence, szauna, szolárium, teniszpálya, biliárd, borospince, programszervezés, családi rendezvények, vadászatszervezés, 40 fős konferenciaterem. A szobák 1-2-3 ágyasak, összesen 15 főre.

Beszélnek magyar és német nyelven.

Elérhetőség, info: Stephan Rohner, 6412 Balotaszállás, I. ker. 76.

Tel.: 77/442-323 

E-mail: balota-fogado@t-online.hu 

Internet: http://www.balota-fogado.emitel.hu


Rádóczi-tanya

Igazi tanyasi magánszálláshely található az egyik balotai udvarházban. Az erdő melletti réten épült tanya több épületből áll. Az istállók és színek mellett, a főépületben néhány vendégszoba is helyet kapott. A turistáknak olyan egyszerű és nagyszerű programokat kínálnak, mint természetjárás, birka- és tehénterelés, állatok etetése és itatása, tehénfejés, malackergetés, udvari talicskaverseny, villanypásztor javítás, természetfotózás, szalonnasütés…  Mindez az Öttömös felé vezető úton, a 7. km után balra fordulva érhető el. Tábla is jelzi. A 2 szobában 6 vendég fér el.

Elérhetőség és információ: Rádóczi Ferenc és családja, 6412 Balotaszállás, III. ker. 27., tel.: 30/987-0692 

Hol vagyok? Turizmus / Balotaszállás