Van hozzáférése? | lépjen be
Váltás az akadálymentes honlapra 2024. április 21. | Ma Konrád és Zelmira napja van.

Soós Dezső

1968 óta főzi a finomabbnál finomabb ételeket. Naponta négyszáz adag ebéd kerül ki a kezei és kollégái fakanalai közül a hatalmas üstökből. Nevét már jól ismerik a gasztronómiai berkekben. Spárga- és sajtfesztivál, hurkatöltő verseny, levesek megmérettetése - számtalan oklevél és kupa bizonyítja a különböző versenyeken szerzett előkelő helyezéseit. De Benke Laci bácsi csapatának is állandó tagja a siófoki tojás guiness rekord kísérleteknél. A minap a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség életműdíjjal és a közétkeztetés mestere címmel ismerte el munkásságát. A helyi értékeket bemutató, Közkinccsé tétetik című sorozatunk e heti főszereplője Soós Dezső.

-Szakmai munkámban ez a csúcspont idáig. Elismerés az eddig végzett munkáért és a versenyekért, de úgy érzem, hogy ez nem csak személyes érdem, hanem egy közösségé. A munkahely, a család és a támogatók segítsége nélkül ez nehezen lett volna elképzelhető.

Soós Dezső a Kistérségi Szociális Szolgáltató Központ konyhájának szakácsa. 2003 óta vesznek részt az intézménnyel a Közétkezetők Országos Szakácsversenyén és minden alkalommal szép eredményekkel térnek haza. Pedig a gasztronómiának nem könnyű ága a közétkeztetés. Sok embernek kell finomat főzni, átlagos alapanyagokból és viszonylag kevés pénzből és hiába van fantázia itt nem mindig szárnyalhat.

-A közétkeztetés teljesen más mint mondjuk egy étteremben főzni. Igaz már a közétkeztetésben is egyre inkább elfogadásra kerülnek a modern konyhára jellemző dolgok. Mi túlnyomórészben idősekre főzünk, így itt nem lehet annyira modern ízeket alkalmazni, de azért próbálkozunk azokkal is.

A közétkeztetés mestere munkaidő végeztével sem teszi le a fakanalat, szabaidejében is sokat foglalkozik a gasztronómiával. Most éppen az áprilisi, Balatonalmádiban rendezendő mestervacsorára készül. Ez nem más mint a mesterek felavatásának hivatalos díszvacsorája.

-Most még álmatlan éjszakákat okoz, hogy mi legyen az amivel meglepem a többieket.

Soós Dezső sokat segít a fiataloknak is. Szívesen ad át tapasztalataiból a jövő szakácsainak, akik bármikor fordulhatnak hozzá tanácsért. És talán hamarosan megvalósulhat egy álom is. Egy saját szakácskönyv, saját receptekkel.

-Minden versenyre egyedi dolgokkal készültem és nem máshonnan másolt receptekből főztem. Ezekből mostanra 120 darabos receptgyűjteményem van, amik megérettek a kiadásra. Csak egy kis ízelítő belőlük: jamaikai kalózmártásban párolt csirkemellszeletek vajas tésztában főtt déligyümölcsökkel; salisborry húspogácsák ördögmártással, párolt vegyeszöldséggel; nagyszebeni mazsolás húsleves egressel; ceyloni marhatokány ananászos banánpürével és zöldfűszeres rizzsel. Most ott tartunk, hogy részemről gyakorlatilag kész van az anyag. Csak a kiadó és a szponzor hiányzik, ezügyben folynak még tárgyalások.

A rovatot az Oktatási és Kulturális Minisztérium Közkincs programja, valamint a kiskunhalasi Művelődési Központ és a Pásztortűz Egyesület támogatja.

F.E.