Van hozzáférése? | lépjen be
Váltás az akadálymentes honlapra 2024. július 25. | Ma Kristóf és Jakab napja van.

Bortúra

Bortúra „bátraknak”

Bortúránkon ki kell lépnünk a kiskunhalasi kistérségből, hogy a környék jó borait megismerhessük.

Induljunk a Kiskunhalasi Borászati Kft.-től,ahol a kiskunhalasi kékfrankost, a zweigelt kóstolhatjuk meg. A kft. a város környéki ültetvényein termeli meg borainak alapanyagát. Korszerű tárolókkal, tartályokkal, fahordós érleléshez ászoktérrel, valamint a legmodernebb palackozóüzemmel rendelkezik. Több éve rendszeres résztvevője az alföldi és a kunsági borversenynek, amelyen számos alkalommal aranyérmet nyert boraival. Előzetes egyeztetés alapján, szervezett csoportokat fogad. A program: üzem- és pincelátogatás, valamint borkóstolás.Itt a számos nagydíjas bor között kiemelt helyen áll a zöld veltelini, amely a helyi Cultores Moris Redemptionis Borlovagrend zászlós bora.

Cím, elérhetőség: 6400 Kiskunhalas, Batthyány u. 54. (ez a telephely Kiskunhalason, az 53. sz. főútról a Kiskunmajsa felé vezető közúti felüljáró mellett van.)

Telefon/fax: 77/422-228, 77/420-011

E-mail: info@halasibor.hu

www.halasibor.hu


Második állomásként a soltvadkertiFrittmann Borászatot látogatjuk meg, ahol a tulajdonos, Frittmann János 2007-ben a borszakma Kossuth-díjának számító az „Év Bortermelője” díjat vehette át. Ennek birtokosaként felkerült a Magyar Borok Háza dicsőségfalára. A Frittmann Borászatban az „Év Borásza” kedvenc borai közül válogathatunk, melyek többek között a következők: sauvignon blanc, irsai Olivér, cserszegi fűszeres, merlot és kékfrankos. A helyi Krämer Fülöp Borlovagrend zászlós bora a legnagyobb területen termelt ezerjó. Emellett a késői szüretelésű ezerjót és a barikolt borokat ajánlja figyelmünkbe a szakember. A borok mellé vacsorát is kérhetünk.

Cím, elérhetőség: 6230 Soltvadkert, Eötvös u. 5.

Telefon: 78/482-690

Csoportok előzetes bejelentkezése: 30/9255-701

E-mail:info@frittmann.hu

www.frittmann.hu


Kiskőrösön az István Borházba térünk be, ahol akár egy lovaskocsikázás is belefér a programba. Itt mindenképpen rendeljük meg a gazda által ajánlott paraszttálat — nem fogunk csalódni!

Az István Borház is állomása a Magyar Borok Útja Rallynak, amelyen neves művészek, politikusok, újságírók és közéleti emberek autózzák körbe Magyarország számos borvidékét, neves borászatait. Itt ízlelhetjük meg a kiskőrösi Gondűző Borlovagrend Zászlós borát is, ami általában a térségre jellemző, őshonos kadarka. A száraz minőségi vörösborok — kékfrankos, zweigelt — mellett a kunsági rajnai rizlinget javasoljuk feltétlenül megkóstolni.

Cím, elérhetőség: 6200 Kiskőrös, Izsáki út. 10.

Telefon.: 78/511-070, fax: 78/311-748,

E-mail:istvanborhaz@emitelnet.hu 

www.istvanborhaz.hu


Balotaszálláson a Veltelini Kft-hez érkezünk. Pincéje Balotaszállás déli részén, Kiskunhalastól 18 km-re, az öttömösi úton, szőlőtáblák között található. Ez a borászati üzem mellett fekvő nádfedeles, vendéglátásra berendezett ún. Nádas pince kiválóan alkalmas borkóstolásra, valamint 40 fős létszámig hideg-meleg étkezés lebonyolítására. A szőlőben ősszel maga a vendégsereg is szüretelhet, vagy éppen megkóstolhatja a borszőlőfajtákat — akár magán a tőkén is.

Cím, elérhetőség: Kiskunhalas, Széchenyi u. 14. 

Telephelyük és a pince címe: 6412 Balotaszállás, 4. körzet 1.

Telefon: 20/473-0759

E-mail: veltelini@emitelnet.hu


Bortúránk végén nem egy borászatba, hanem egy minőségi pálinkaüzembe térünk be. Ez a kunfehértói Arany Kapu Rt. Az ő termékeik már a töményebb kategóriát képviselik. Az alapanyagok gondos válogatását követően előállított, esetenként hosszú ideig érlelt párlatok palackozása az üzemben történik.  A 0,5 l-es palackba töltött, hét fajtából álló halasi  pálinka  termékcsalád címkéin halasi csipkék képei láthatók. Természetesen kóstolási lehetőséget is biztosítanak. Közülük a halasi körte-, illetve a cseresznyepálinka elismert Hungaricum. Termékeik: Halasi Körtepálinka, Halasi Cseresznyepálinka, Zölddió Likőr, Moulin Noir Brandy V.S.O.P

Cím, elérhetőség: 6413 Kunfehértó, IV. körzet 6.

Telefon: 77/507-000, 77/407-044,

E-mail:aranykapu@aranykapu.hu

www.aranykapu.hu

Természetesen nem csak a kóstolás engedélyezett: a túra során mindenki kedvére vásárolhat folyékony ajándékot az otthon maradottaknak is. 

A túra igény és erőnlét szerint rövidíthető, illetve átalakítható. Aki esetleg a túra végén még mindig szomjas, annak már csak ásványvizet javasolhatunk. Egészségükre!

Információ és vezetés több nyelven:

Káposzta Lajos, kapi.l@freemail.hu, 20/9466-727

Hol vagyok? Turizmus / Bortúra