Van hozzáférése? | lépjen be
Váltás az akadálymentes honlapra 2024. április 21. | Ma Konrád és Zelmira napja van.

Csillagtúra

Aki több napot tölt a vidéken, annak megéri megnézni a környező települések, nagyobb városok kínálatát is. A továbbiakban néhány egész napos programcsomagot mutatunk be családok és turistacsoportok részére.

I. Hajós-Kalocsa program

Néprajzilag is érdekes kirándulást tehetünk, hogy ha az eredeti sváb nyelvjárást beszélő Hajósra kirándulunk. A lakosság túlnyomó része a XVIII. században betelepített német telepesek leszármazottja. Sokan közülük még beszélik a régi nyelvjárást. A falu katolikus búcsújáróhely, emellett pedig pincéiről és kiváló Cabernet boráról ismert. Különösen érdemes szüreti időben erre járni, amikor a vendégek egy igazi szüreten is részt vehetnek. A községtől különálló pincefaluban tangóharmonikás kíséri a csoportot pincéről pincére. Este pedig borlovaggá avatják a próbát sikeresen kiálló vendégeket, majd a sültek elfogyasztása után a helyi fúvós zenekar ad hangversenyt.

Innen néhány kilométer az érseki város Kalocsa, ahol a Székesegyház, az Érseki Könyvtár és Kincstár enged bepillantást a katolikus egyházi kultúrába. A Visky Károly Múzeum a kalocsai hímzést és paraszti életmódot mutatja be, míg Kovács László fazekas műhelyében egy népi mesterség felélesztésének lehetünk tanúi.

II. Szeged

A Tisza-parti egyetemi város gyönyörű utcáival, múzeumaival, vízi sport versenyeivel és halászlével marasztalja a vendégeket. A nyári színházi előadások a Dóm téren évente több tízezer látogatót vonzanak a városba. Népszerűek a vízi sport versenyek, a különböző utcai fesztiválok. Jó érzés barangolni a sétáló utcán, a Széchenyi téren. Kiülhetünk egy cukrászda teraszára vagy a Tisza-parti lépcsőkre élvezni a város mediterrán hangulatát.

III. Kecskemét, a hírös város

Bács-Kiskun megye székhelyén a szecessziós városközpontot kell mindenek előtt említeni, amelynek ékköve a Városháza. Megéri szétnézni a Cifrapalota gyűjteményeiben, valamint korzózni Magyarország egyik legrégibb sétálóutcáján. Itt működik a Kodály Intézet, ahol a neves zenepedagógusról külön kiállítással emlékeznek meg. Leskowsky Albert hangszergyűjteményében minden érdeklődő kipróbálhatja a neki legjobban tetsző hangszereket. Ha felliftezünk a Malom üzletközpont tetejére, a város teljes panorámája kitárul előttünk. Kulturális programként választhatjuk a Katona József Színház esti előadását. A város tömegeket vonzó eseménye az augusztusi repülőnap.

IV. Ópusztaszer, Nemzeti Emlékpark

Az első magyar országgyűlés színhelyének legnagyobb látványossága a Feszty Körkép, mely a magyarok bejövetelét szemlélteti. Érdemes sétát tenni a skanzenben, amely a szegedi tanyavilág jellegzetes épületeit mutatja be. Ennek végén ipari műemlékek kerültek kiállításra, majd egy honfoglalás kori lovas-íjász bemutatót és jurtatábort tekinthetünk meg. A parkban gátőrház, útkaparó ház és térség élővilágát bemutató pavilonok is helyet kaptak.

V. A betyárok börtöne

Kiskunfélegyházán az ország egyetlen börtön múzeumát tekinthetik meg az érdeklődők. Ez a Kiskun Múzeum épületében található épület sok betyárnak okozott keserű heteket, sőt hónapokat. Itt láthatók azok az eszközök, melyekkel sikerül szóra bírni ezeket a szilaj legényeket, nemkülönben körözési fényképek és az akkori ismert zsandárok fotói. Félegyházáról továbbmehetünk Csongrádra, ahol a Körös-toroki parton napozva szinte a tengerparton érezhetjük magunkat. Vacsorára természetesen fogyasszunk csongrádi halászlét, megfelelő helyi borokkal.

VI. Fagylalt, bor, harckocsi

Nem is kell messzire menni, hogy Magyarország egyik legjobb cukrászdájához érkezzünk. Ugyanis ezt a hírnevet vívta ki  Soltvadkerten Szervánszky László és családja akik több mint 30 éve üzemeltetik a Korona cukrászdát. Innen érdemes kiruccanni Vadkerti-tó, más néven „Büdös-tó” partjára, ahol remek strandolási lehetőség várja a kisgyermeked családokat is.

Innen 8 km-re található Kiskőrös szülővárosa, ahol illik megtekinteni Petőfi Sándor szülőházát. A régi épület mellett modern emlékmúzeum található, amely Kiskunság élővilágát is bemutatja. A kiskőrösi szlovák hagyományokat ismerhetjük meg a Szlovák Tájházban. A városközponttól csupán néhányszáz méterre található az Országos Közúti Emlékmúzeum, amelyben úthengereket, régi járműveket és különböző úttípusokat tekinthetünk meg. Kiskőrösön termálfürdő is található, amelyhez külön szálloda és étterem tartozik.

Aki több napot szeretne a kistérségben eltölteni, az innen továbbmehet Kecelre, ahol az ország legnagyobb szabadtéri harceszközmúzeuma található. Ez a Pintér Művek Haditechnikai Gyűjtemény, amelyben Kádár János vadászfegyverei, világháborús kézifegyverek, valamint harci repülőgépek, páncélozott járművek, továbbá a kommunista szobrászat legszebb remekei tekinthetők meg. Figyelem! Ebbe a múzeumba férfiaknak legalább 3 óra szükségeltetik, és ha hozzászámítjuk, hogy  Kiskőrös–Soltvadkert–Kecel háromszög immár a minőségi bortermelésnek is egyik hazai központjává vált, akkor szinte reménytelen azon vendégek helyzete, akik idejekorán vissza akarnak térni a szálláshelyükre.

VII. Mediterrán hangulat: Baja és Gemenc

A Duna partján fekvő kisváros sok nemzetiségű kultúrájáról, valamint mediterrán jellegű főteréről vált híressé. Érdemes benézni a bajai templomokba, sétálni a Sugovica partján (vagy akár fürdeni is) és megkóstolni a bajai halászlét, amelyből a júliusi halászléfőző ünnepen több ezer bográccsal fő a városközpontban. A Duna túlsó partján található a Gemenci erdő, amelyben gyalogosan és kisvasúttal is gyönyörű kirándulásokat lehet tenni.

VIII. Szabadka, Palics

Noha ez a túra már átnyúlik határainkon, de a vajdasági metropolisz (Szabadka) közelsége mindig hatott a kiskunhalasi kistérség életére. Vonattal és autóval is csupán fél óra az út, ha esetleg a határátlépés miatt meghosszabbodik, mindenképpen érdemes egy napot eltölteni ebben a soknemzetiségű városban. A szecessziós Városháza még a monarchia idejében épült, Zsolnay-majolikáit, festett üvegablakait látni kell. A városközpont, a sétálóutcák és a kávézók hangulata már a Balkánt is eszünkbe juttatja. Ugyanakkor a monarchia hangulatát érezzük, ha kimegyünk Palics fürdőre, amely nemcsak szezonban, hanem tavasszal és ősszel is kellemes sétára ad lehetőséget; de az állatkert is élményt jelenthet felnőtt-gyerek számára egyaránt.

Hol vagyok? Turizmus / Csillagtúra