Van hozzáférése? | lépjen be
Váltás az akadálymentes honlapra 2024. február 29. | Ma Elemér napja van.

Zsana

Zsana egy község tiszta levegővel és kék éggel

Az ország az 1979-es földgázkitöréskor ismerte meg a település nevét. Gazdasági fellendülését is a gáznak köszönheti. De miért menjünk mi, egyszerű kirándulók oda? Az erdőkért, a rétekért, a pusztai hangulatért és az ott élő emberekért. Ők azok, akik még „igazi bálokat” szerveznek, ahol még ismer mindenki mindenkit és ahol az emberek jó része még tanyán lakik...


Történelem

Belterület: 60 hektár 

Külterület: 8734 hektár

Lakosság: 821 (2011)

Zsana község Bács-Kiskun megye déli részén fekvő, Csongrád megyével határos település.  Legközelebbi városok: Kiskunhalas (14 km), Kiskunmajsa (17 km), Szeged (45 km). Ezen kívül megközelíthető a Kígyós –Üllésen átvezető 5408. jelű szegedi úton is. Vasútvonala nincs.

A község egykori területén bronzkori, őskori, szarmata és honfoglalás kori települések nyomait lelték fel a régészek. Az Árpád-kori települések emlékét őrzi egy kőtemplom romjaiból előkerült, bronz körmeneti kereszt, amely a kiskunhalasi Thorma János Múzeumban tekinthető meg. A krónika szerint  450 évvel ezelőtt a mai község belterületétől északkeletre volt az eredeti falu, amelynek neve egyes források szerint Zana volt, s amelyet 1566-ban tűzzel pusztítottak el a tatár hordák. 

A török korban a terület pusztasággá vált, lakói a közeli városokba menekültek. A XVIII. század közepétől a tagosítások következtében ideiglenes szállások, tanyák alakultak ki. Zsana puszta ekkor Kiskunhalas mezővároshoz tartozott. A halasi műút mellett lévő egykori tanyaközpontban 1948. május 2-án rakták le a mai templom alapkövét.  Zsanapuszta és vele határos Kőkút és Eresztőpuszta 1952. január 1-jén alakult új községgé Zsana néven, leválva Halas közigazgatási területéből.

A község népessége az utóbbi években csökken, illetve stagnál. Ennek a hátterében a természetes fogyás és a vándorlás negatív egyenlege áll. Az emberek közel fele a kiterjedt tanyavilágban, külterületen lakik. Megélhetésüket a mezőgazdaság mellett az energiaipar (földgázmező), valamint a közeli Kiskunhalas munkaadói biztosítják.


Gazdaság

A település mezőgazdasági jellegű, a lakosság többsége növénytermesztéssel és állattenyésztéssel foglalkozik. Jelentős a növendékállat-, valamint a baromfitartás, de a tejtermelés és a juhászat is meghatározó. Növénytermesztésben elsősorban abrak- és szálastakarmány termesztése, valamint a napraforgó- és a dohánytermesztés jelentős.

Zsana lakossága az évszázadok során a csaknem terméketlen homokon gazdálkodott, lényegében vegetált. Ma is keményen meg kell küzdeni a megélhetésért. A munkanélküliség a településen is jelen van, mértéke a megyei és országos átlag alatti.

 A kevés helyi munkahely miatt sokan ingáznak a lakásuk és a munkahelyük között. A MOL Rt. által kiépített földalatti gáztározó a téli hónapokban az ország gázszükségletének ¼-ét biztosítja. A tározó jelenleg az E-ON tulajdona.  Fejlesztése során a befogadóképessége tovább növekszik.

A letelepülők, építkezők számára kertes, közművesített telkek állnak rendelkezésre, vállalkozások letelepedéséhez az önkormányzat rendelkezik szabad területekkel. A lakosság ellátását a faluban működő négy vegyes élelmiszerbolt, két vendéglátó egység, takarmányárusító üzlet, benzinkút és autógáztöltő biztosítja. A községben posta és takarékszövetkezet is működik.

Közlekedés: napi több helyközi buszjárat indul Kiskunhalas–Zsana–Kígyós–Pusztamérges útvonallal. Távolsági buszjárat is érinti a települést, Szeged–Székesfehérvár, Győr–Gyula elérhetőséggel.


Kultúra

Zsanán, ezen az alig 900 lakosú kistelepülésen a polgármesteri hivatal, a művelődési ház, az iskola és az óvoda dolgozói fogják össze a kulturális kezdeményezéseket. A legnagyobb tömeget a szüreti bál mozgatja meg. A szeptember utolsó hétvégéjén zajló mulatság menetrendje általában a következő:

Kora délután a művelődési ház elől indul a menet, amelyben az esti műsort adó fiatalok pogácsával és borral kínálva hívogatják a lakókat. A menet a falu minden utcáján végighalad, csikósok, fogatok és zenekar kíséretével.

Este a műsor nyolckor kezdődik a művelődési házban, eltart majd egy óra hosszat. A szöveg és a forgatókönyv már 35 éve ugyanaz, csak a szereplőgárda cserélődik. A hagyomány így adódik át  generációról generációra. A műsor után hajnalig tartó bál zárja a programot. A nyitó tánc mindig a csőszpároké.

A faluban sok erős ember él. Ennek legfőbb bizonyítéka az, hogy Zsana csapata a Magyarország Legerősebb Faluja versenyen három ízben is első helyezést ért el az 1000 fő alatti települések kategóriájában. A bálokon leginkább ők tartják fenn a rendet – ha erre szükség adódik…

Nem messze a művelődési háztól található a gyűjtemények háza. Eredetileg egy alkalmi kiállításból nőtte ki magát állandó gyűjteménnyé. Az itt felhalmozott tárgyak, a szobabelső berendezése, a konyhai eszközök vagy a paraszti munka kellékeinek többsége a XIX–XX század fordulójáról származnak.


Rendezvények

Általános iskolai jótékonysági bál — február második szombatja

Borverseny — március utolsó szombatja

Díjugrató lóverseny — április harmadik szombatja

Népzenei találkozó — május 1.

Ovinap — május utolsó szombatja

Nemzetközi Néptánc Fesztivál — július első vasárnapja

Kézműves tábor — július első hete

Falunap — augusztus 20.

Szüreti bál — szeptember utolsó hétvégéje

Idősek Otthona jótékonysági bálja — november első szombatja

Mikulásbál — december első szombatja

Idősek napja — december harmadik csütörtöke


Részletes információk:

Ady Endre Művelődési Ház és Könyvtár

6411 Zsana, Ady E. u. 2.

77/490-135

zsmuvhaz@vipmail.hu


Idegenforgalom

A helyi és környékbeli lovas emberek körében hagyománya van a díjugrató lovas versenyeknek, illetve az évenkénti fogathajtásnak.

A település határában tanyasi holland kemping működik, ahova leginkább külföldi vendégek érkeznek. A falut körülölelő kb. 4000 hektárnyi erdő alkalmas túrázásra, családi piknikekhez. A területen illetékes vadásztársaság közreműködésével nyúlra, fácánra, őzre, vaddisznóra, dámszarvasra lehet vadászni.

Az augusztus 20-i Falunapon a jellegzetes zsanai bográcsos birkapörköltet kóstolhatják meg a vendégek, míg szeptember utolsó hétvégéjén a hagyományőrző szüreti mulatságon táncolhatnak. Itt arra is alkalmuk nyílik, hogy megkóstolják az aranysárga homokon termelt borokat.

Internetezési lehetőség a művelődési ház könyvtárában.

Zsana 2006 szeptembere óta a szerbiai Kelebija községgel áll testvértelepülési kapcsolatban. Ez rendszeres látogatások formájában valósul meg a valójában nem is olyan távoli két falu között.

A kerékpáros turistáknak kedvelt útvonala a Kiskunhalas–Zsana–Harkakötöny–Kiskunhalas táv, amelyet bár kövesúton tehetnek meg végig, a forgalom azonban olyan csekély, hogy nem zavarja a nyugodt nézelődést. Különösen a Zsanáról induló Olajosok útja tartogat szép látnivalókat: régi tanyasi iskola kőkereszttel, birkanyájak, út mellett felugró nyulak, szarvasok és őzek, valamint régebbi és újabb tanyák. Ez a keskeny út visz a gáztározóhoz is, amely ugyancsak nem mindennapi látvány.


Szállás


Oázis-tanya

A tulajdonosok: Petra és Ed Bekker

Cím, elérhetőség: 6411 Zsana I. körzet 15.

Telefon: 06-20/454-3707, 06-20/328-8246

E-mail:oázistanya@pannongsm.hu; mail@oazistanya.com

Weblap: http://oazistanya.com

Az Oázis tanya a főúttól 2,5 km-re található. Jó állapotú földúton közelíthető meg. A mintegy 20 sátorhellyel és lakókocsi beállóval rendelkező területen uniós előírások szerint kialakított mosdóépület áll a vendégek rendelkezésére. A jelszavuk: A magyar puszta többet kínál, mint évente 2000 napos óra.


Programjavaslatok: gyalogtúrák, kerékpáros túrák. Nem szokatlan, hogy közben őzek, fácánok, nyulak és rókák keresztezik utunkat.

A hagyományok megtartásával restaurált zsupptetős épületben található a közösségi helység, bárral, televízióval, hűtőszekrényekkel és különböző műszaki berendezésekkel. A kemping önkiszolgáló módon működik, de magyaros ételeket is szívesen készítenek a vendégek részére. Ugyancsak nem ritkaság az sem, hogy Bekkerék maguk kísérik el vendégeiket a környező településekre, azok programjaira.

Sportlehetőségek: úszómedence, röplabda, labdarúgás, darts, teke és túrák a természetben. Az udvaron gyerekjátszótér is található.

Az egyik házikóban luxus apartmant is kialakítottak, amely tusolóval, konyhával és megfelelő technikai eszközökkel felszerelt. Ez egész évben kibérelhető.

Újdonság a kemping-művésztelep, ahol egy itt élő holland festőművésszel ismerkedhetnek meg a vendégek és igény szerint festészeti órákat vehetnek tőle.

A kemping nyitvatartási ideje: április 1-jétől október 15-ig.

Előszezon: április 1. - június 15.

Utószezon: szeptember 1. - október 15.Egyesületek

Egyesületek, civil csoportok

 

Részletes információk: Ady Endre Művelődési Ház és Könyvtár

6411 Zsana, Ady E. u. 2.

Telefon: 77/490-135,    Email: zsmuvhaz@vipmail.hu


1.    Zsanai Népdalkör

2001 márciusában alakult a 15 főt számláló csoport, mára a községi rendezvények elmaradhatatlan szereplőivé váltak. Műsoraikat leginkább az alföldi betyárdalokból, népdalokból és katonanótákból állítják össze. A kórus a Vass Lajos Népzenei Szövetség által szervezett minősítőn bronz és ezüstfokozatot nyert el. Kiváló szólistájuk Krammer Jenő ugyanitt bronzminősítést kapott. A legbüszkébbek mégis a 2007-ben szerzett kiváló minősítésre.

 

2.    Zsanai Hagyományőrző Asszonyok

2002 óta elevenítik fel a kézimunka hagyományokat. Mindenki a maga által kedvelt technikával készíti el a kiválasztott munkát. Felújítanak régi motívumokat, de szívesen foglalkoznak napjaink népművészeti elemeivel is. Aktív részesei a helyi és vidéki kézimunka kiállításoknak. Vezetőjük Lentner Jánosné. Ez a lelkes kis csapat gondozza a Gyűjtemények Házában felhalmozott, elődeink által használt tárgyakat.


3.    Zsanai Vadásztársaság

1996-ban néhány lelkes alapító tag kezdeményezésével jött létre. Fő feladatuk a kis létszámú vadállomány felfejlesztése, illetve az élőhelyük bővítése, fejlesztése. Ennek következtében mára már őzre, gímszarvasra, dámszarvasra, vaddisznóra vadászhatnak. Az év során több alkalommal szerveznek társas rókavadászatot. Minden évben megrendezik a „Vadászjuniálist”, ahol koronglövő bajnokot avatnak. A vadászterület 8200 hektár, 10 leshellyel rendelkezik, az erdősültség 45%. A település körül elterülő erdős terület jó lehetőséget nyújt a turisták számára is természetjárásra és a környékre jellemző védett madarak megfigyelésére.

Cím, elérhetőség: Mészáros István, Simon Attila 

6411 Zsana IV. körzet 23., telefon: 30/555-8071; 30/555-8071

E-mail: mizsana@emitel.hu

Hol vagyok? Turizmus / Zsana